© Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas un inovāciju centrs

Ar mērķi parādīt sieviešu karjeras iespējas zinātnes jomā, veicinot dzimumu līdztiesību darba tirgū un nākotnes profesijas izvēlē, 16. oktobrī notiks šī gada UNESCO nedēļas 2019 „Spožie prāti: sievietes zinātnē” tematiskais pasākums domapmaiņa „Ar iedvesmu par zinātni”.

Domapmaiņā piedalīsies četras dažādu zinātnes nozaru pētnieces, kuras savā profesionālajā ceļā zinātnē ir saistītas ar UNESCO: Signe Mežinska, Latvijas Universitātes asociētā profesore, Latvijas pārstāve UNESCO Starptautiskajā bioētikas komisijā; Rūta Muktupāvela, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore, Latvijas pārstāve Starpvaldību komitejā kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzībai un veicināšanai; Guna Spurava, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes UNESCO Medijpratības un informācijpratības katedras vadītāja; Dagnija Loča, Rīgas Tehniskā universitātes Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra direktore, L’OREAL Baltic stipendijas „Sievietēm zinātnē” 2012. gada laureāte.

Domapmaiņas laikā zinātnieces dalīsies savā pieredzē, diskutējot, kā veidot karjeru zinātnē un kāda ir zinātnieka atbildība pret sabiedrību. Lai atspēkotu pastāvošos priekšstatus par sievietes iespējām zinātnes jomā, zinātnieces pieskarsies izaicinājumiem, ar kuriem tām nācies saskarties savā profesionālajā darbībā.

Diskusiju vadīs bioloģijas doktore, L’OREAL Baltic stipendijas „Sievietēm zinātnē” 2016. gada laureāte Ilze Dimanta.

Domapmaiņa norisināsies trešdien, 16. oktobrī, no plkst. 11.00 līdz plkst. 12.30 Latvijas Universitātes bibliotēkā, Kalpaka bulvārī 4, Rīgā.

Domapmaiņu būs iespējams vērot un dzirdēt tiešraidē Latvijas Universitātes portālā.

Klātienes klausītāju skaits ir ierobežots. Interesenti aicināti pieteikties dalībai klātienē līdz 14. oktobrim, aizpildot pieteikuma anketu:  https://forms.gle/YYdKuBHjwxSjQJYA6.

Šogad UNESCO nedēļas tēma ir „Spožie prāti: sievietes zinātnē”, kurā laika posmā no 14. līdz 20. oktobrim ikviens aicināts vēstīt par spilgtām zinātniecēm un zinātnieku dinastijām, apkopojot cilvēkstāstus, rīkojot tikšanos ar zinātniecēm, kā arī veidojot tematiskas aktivitātes un izstādes, ielūkojoties sava novada, reģiona, skolas, iestādes, muzeja vēsturē simts gadu griezumā. Lai izceltu šos dzīvesstāstus, iedvesmojot citus sekot viņu pēdās, ikviens aicināts dalīties ar šiem stāstiem sociālajos tīklos, izmantojot mirkļbirku #unesconedēļa2019 un #spožieprāti. UNESCO nedēļa Latvijā ik gadu norisinās kopš 2011. gada. Tā ir platforma dažādu institūciju un nozaru sadarbībai, starptautiskas un nacionālas pieredzes, viedokļu un ideju apmaiņai, kā arī jaunu iniciatīvu īstenošanai, iedvesmojoties no UNESCO izceltajām vērtībām gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.

Par UNESCO

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) ir specializēta Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra, kas apvieno 195 valstis visā pasaulē savstarpējai sadarbībai izglītības, zinātnes, kultūras, komunikācijas un informācijas jomā, lai sekmētu mieru, sabiedrības labklājību un ilgtspējīgu attīstību. Latvija pievienojās UNESCO 1991. gadā, bet kopš 1994. gada izveidotā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija nodrošina UNESCO programmu īstenošanu Latvijā un rūpējas par Latvijas interešu un pieredzes pārstāvniecību UNESCO darbības jomās starptautiski. Plašāk: www.unesco.lv un Facebook.com/UNESCOLNK.

Share