Sākot ar šī gada 1. februāri, Datorikas fakultātē notiek pētījumu projekts "Kvantu algoritmi: no sarežģītības teorijas līdz eksperimentam" (Vienošanās Nr. 1.1.1.5/18/A/020). Projekta mērķis ir atrast jaunus piemērus, kur kvantu datori ir labāki par tradicionālajiem datoriem praktiski svarīgu skaitļošanas uzdevumu risināšanā.

Projektā tiek veiktas šādas darbības:

1. Jaunu kvantu algoritmu izstrāde.
2. Kvantu skaitļošanas robežu noteikšana.
3. Eksperimentu izstrāde kvantu skaitļošanai.
4. Saiknes ar klasisko datorzinātni/matemātiku.

Šobrīd projekta realizācijā piedalās prof. Andris Ambainis, prof. Juris Smotrovs, pētnieki Agnis Ariņš, Kaspars Balodis, Krišjānis Prūsis un Abuzers Jakarilmazs. Ar 3. septembri projekta komandai pievienojies viespētnieks Mathieu Brandeho, kurš 2019. gada pavasarī ieguvis doktora grādu Briseles Brīvajā universitātē (Beļģija).

Divi nozīmīgākie projekta rezultāti:
1. Izveidoti kvantu algoritmi vairākiem ģeometriskiem uzdevumiem, kas ir gandrīz kvadrātiski ātrāki par labāko tradicionālo algoritmu. Šie algoritmi ir nozīmīgi datorgrafikas lietojumos.
2. Pierādīti kvantu apakšējie novērtējumi "balansēto iekavu" problēmai formālu valodu teorijā un īsākā ceļa atrašanai grafos. Šie rezultāti ir nozīmīi, jo parāda robežas tam, ko var sasniegt ar kvantu datoru.

Share

Related Content