Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā bibliotēka, LU Reģionālais centrs un LU filiāles organizē LU simtgades pasākumus Latvijas reģionos. Astoņās Latvijas pilsētās būs skatāma ceļojošā izstāde “Johana Kristofa Broces (1742–1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” un zinātniskie lasījumi izstādes atklāšanas dienā – iespēja iepazīties ar LU filiāļu studentu, absolventu pētījumiem un LU mācībspēku zinātniskajiem lasījumiem, kas ir nozīmīgi vietējai kopienai.

19. jūlijā LU Cēsu filiālē (L. Katrīnas iela 2) notiks izstādes atklāšana, kurā piedalīsies LU Sociālo zinātņu fakultātes multimediju studiju vadītājs Rolands Tjarve, LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, LU Reģionālā centra direktore Gunta Kraģe, Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas vadošā eksperte Santa Bondare, Komunikācijas un inovāciju departamenta vadošā eksperte  Indra Trofimoviča, Cēsu filiāles direktore Mārīte Raudziņa un Cēsu novada pašvaldības pārstāvji. Ar zinātniskajiem lasījumiem par nozīmīgiem pētījumiem mūsdienu telpā piedalīsies LU absolventi un mācībspēki, kā arī Cēsu novada izglītības, kultūras un mākslas jomas profesionāļi.

Ar zinātnisko lasījumu “Mediji 21. gadsimtā. Kā nenoslīkt informācijas okeānā” uzstāsies  R. Tjarve, par J. K. Broces devumu Latvijas novadpētniecībā stāstīs V. Kocere, LU Akadēmiskās bibliotēkas izpilddirektors Valdis Mazulis uzstāsies ar lasījumu “J. K. Broces Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcijas digitalizācija”, bet LU absolvente Elīna Stapulone stāstīs par Veselavas muižu un tās ieguvumiem 2019. gadā.

LU Akadēmiskā bibliotēka veic nozīmīgu darbu kolekcijas popularizēšanā, jo J. K. Broces Baltijai veltīto zīmējumu un aprakstu kolekcijas unikalitāte ir daudzpusīgās un visaptverošās vēsturiskās liecības, kurās ar lielu precizitāti attēloti apdzīvoto vietu skati, pilsētu un lauku iedzīvotāji, dažādas tehniskās ierīces, ģerboņi, zīmogi un monētas.

Ar izstādi jau bijusi iespēja iepazīties daudzās valstīs – Igaunijā, Polijā, Somijā, Austrijā, Vācijā, Rumānijā, Krievijā, Ukrainā, Lietuvā, Čehijā, Ungārijā, Baltkrievijā, Gruzijā un Izraēlā. LU simtgadē ar izstādi varēs iepazīties arī Latvijā.

LU simtgadē pirmo reizi izstāde tika atklāta  2019. gada 16. aprīlī Jēkabpilī un līdz 7. maijam to varēja skatīt vēsturiskās Latvijas Bankas ēkā.

LU Akadēmiskā bibliotēkas direktore Venta Kocere stāsta: “LU Akadēmiskā bibliotēka (“Bibliotheca Rigensis”) ir viena no vecākajām bibliotēkām Eiropā. Tā radusies pirms 495 gadiem reformācijas kustības laikā. Daudzi zīmētie objekti un dokumenti laika gaitā gājuši bojā vai pazuduši, un ziņas par tiem saglabājušās vienīgi J. K. Broces kolekcijā – 10 lielformāta sējumos “Sammlung verschiedener Lieflandischer Monumente...”, kuru 3130 lappušu tušas zīmējumos, akvareļos, aprakstos un dokumentos ar lielu rūpību un precizitāti fiksēta Latvijas un Igaunijas vēsture. LU Akadēmiskajā bibliotēkā ir izveidots kolekcijas digitālais arhīvs ar augstas kvalitātes elektroniskajiem attēliem, restaurēti bojātie sējumi un izveidota attēlu tiešsaistes datu bāze. 2017. gadā J. K. Broces kolekcija tika iekļauta UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā.”

Katrā LU filiāles pilsētā – Jēkabpilī, Kuldīgā, Cēsīs, Bauskā, Alūksnē, Madonā, Ventspilī un Tukumā – no 16. aprīļa līdz 20. decembrim izstāde būs skatāma aptuveni mēnesi, lai novadu iedzīvotāji varētu iepazīties ar vēsturiskajām liecībām, kuras J. K. Broce ir atstājis savos zīmējumos un aprakstos, kas ir kultūrvēsturiska vērtība kā Latvijas, tā Eiropas mērogā.

Nākamais LU simtgades pasākums, izstādes “Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” atklāšana un zinātniskie lasījumi plānoti 3. septembrī Alūksnē.

Share

Related Content