Latvijas Universitāte (LU) novērtē un lepojas, ka Universitātē studē un ir studējuši tik daudzi ievērojami sportisti, kuri ir nesuši gan LU, gan savas valsts vārdu pasaulē. Lai atbalstītu jaunos sportistus, Latvijas Universitāte studentiem piedāvā duālās karjeras iespējas.

LU ir pirmā augstskola Latvijā, kas piedāvā sportistiem duālo karjeru, apvienojot divas lietas - sagaidīt un izmantot savu iespēju izvirzīties profesionālajā sportā un vienlaikus iegūt augstāko izglītību kādā no LU fakultātēm sportistam interesējošā joma. Galvenais noteikums – katru semestri būt sekmīgam.

Atzītā par labāko vieglatlēti Latvijā 2018. gadā Sindija Bukša, Latvijas rekordiste 100 m distancē, arī viedo duālo karjeru Latvijas Universitātē. Sindija studē LU Sociālo zinātņu fakultātē Komunikācijas nodaļā Multimediju producēšanas apakšprogrammā, apgūstot multimediju producēšanas prasmes – praktiskas zināšanas par īsfilmu veidošanu, multimediju ziņu formātiem un to veidošanas principiem, mediju ekonomiku, multimediju moderēšanu un efektīvu komunicēšanu jaunajos mediju formātos.

Sportiste atzīst, ka pilna laika klātienes studijas un profesionālo sportu apvienot nav viegli, taču Latvijas Universitātes vide sniedz visas iespējas mērķu īstenošanai. “Man sports ir kā 24 stundu darbs diennaktī, jo jādomā par visu – miegu, ēdienu, treniņiem, sacensību grafiku un ikdienas dzīves lietām. To visu nav viegli apvienot, treniņnometņu un sacensību dēļ nākas kavēt lekcijas un nodarbības. LU pasniedzēji ir saprotoši, ja ar viņiem laicīgi runā par radušos situāciju un ja sportists ir kaut nedaudz ieinteresēts pabeigt studijas,” stāsta meitene, piebilstot: “Es nespēju iedomāties sevi citā studiju programmā vai augstskolā!”

Kā stāsta pati Sindija Bukša, sportista karjera ir gan skaistiem mirkļiem pilna, gan arī ļoti riskanta – iegūstot kādu smagāku traumu, sportista karjera var beigties negaidīti. “Iesaku katram sportistam izmantot LU unikālo piedāvājumu un veidot duālo karjeru, kas var sekmēt kvalitatīvu nākotni un sniegt vēl vairāk iespēju.”

LU Sporta centra direktors Uģis Bisenieks ir pārliecināts – katram sportistam ir jāattīsta ne tikai fiziskās dotības, bet arī prāta spējas: „Es studentiem iesaku nodarboties ar sportu, jo daudzi pētījumi pierādījuši, ka sportošanas laikā organismā notiekošie procesi, vienkāršā valodā runājot, mums palīdz kļūt gudrākiem, savukārt sportistiem es iesaku studēt – arī tas vistiešākajā veidā palīdz kļūt gudrākiem. To visu iespējams apvienot, realizējot duālo karjeru, un Latvijas Universitāte jau daudzu gadu garumā augsta līmeņa sportistiem sniedz šādu iespēju.”

U. Bisenieks norāda – labākā universitāte duālās karjeras veidošanai ir Latvijas Universitāte: „Sportistam jau laicīgi ir jādomā par karjeras iespējam ārpus profesionālā sporta, lai nodrošinātu pilnvērtīgu nākotni. Studiju procesā sportists attīsta un pilnveido arī personību, kas ļauj uzlabot rezultātus sportā. Neskatoties uz to, ka studentam – sportistam sākotnēji var šķist, ka darbu apjoms ir milzīgs un grūti paveicams, LU jau vairāk nekā desmit gadu garumā atbalsta savus sportistus ar īpašu bonusu sistēmu, kā galveno uzsverot studiju maksas atvieglojumu."

Latvijas izlases dalībniekiem vai to kandidātiem Universitāte nodrošina LU budžeta vietas sportista izvelētajā studiju programmā. Individuālajos sporta veidos budžeta vietas Latvijas Universitāte nodrošina vieglatlētikā, galda tenisā, cīņas sporta veidos – džudo un brīvajā cīņā, peldēšanā u.c. sporta veidos. Prioritāros sporta veidos Universitāte sportistiem nodrošina bezmaksas ēdināšanu, sporta inventāru un apmaksātu dienesta viesnīcu. Ja esi augsta līmeņa sportists – piesakies studijām Latvijas Universitātē!

Share