No 31. maija līdz 4. jūnijam Rīgā, Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā, notiks 3. Eiropas Fizikas olimpiāde (EuPhO 2019), kuras laikā skolēni no 36 pasaules valstīm  sacentīsies ar zināšanām un attapību fizikas uzdevumu risināšanā. EuPhO 2019 laikā notiks arī Fizikas gada noslēguma pasākums.

Eiropas Fizikas olimpiāde pirmo reizi notika 2017. gadā Tallinā. Veidojot tradīciju, pagājušajā gadā jaunie fiziķi no visas pasaules sacentās Maskavā. Novērtējot Latvijas pārstāvju panākumus šāda veida konkursos un ieguldījumu fizikas izglītībā, par 3. Eiropas Fizikas Olimpiādes norises vietu izvēlēta Rīga. Olimpiādes rīkotāju pienākumus simtgades jubilejas gadā uzņēmusies Latvijas Universitāte  - Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes pētnieki un studenti, kopā ar Valsts izglītības satura centra aktīvistiem.

Eiropas Fizikas olimpiāde sāksies piektdienas, 31. maija, vakarā ar atklāšanas ceremoniju LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā. Jau sestdien dalībnieki uzsāks sacensību, risinot olimpiādes uzdevumu eksperimentālo daļu, bet pēcpusdienā piedalīsies Fizikas gada noslēguma pasākumā Dabas mājas lielajā auditorijā, kur notiks lekcijas par eksakto zinātņu lomu šodien un nākotnē.

Kopā ar Latvijas zinātniekiem tajā piedalīsies īpašais viesis, CERN zinātnieks profesors Džons Eliss (John Ellis). Visu noslēguma pasākuma norises laiku Dabas mājas atvērtajā teritorijā būs aplūkojama izstāde “Patausti fiziku”. Svētdien, 2. jūnijā, olimpiādes dalībnieki nodosies teorētisko uzdevumu risināšanai, bet pēcpusdienā pēc labi padarīta darba dosies ekskursijā uz Siguldu.

Eiropas Fizikas olimpiādes priekšpēdējā dienā dalībnieki, diskutējot ar uzdevumu labotājiem, cīnīsies par savu vērtējumu uzlabošanu t.s. “moderācijas” laikā, bet vakarā piedalīsies neformālā sadraudzības pasākumā LU Botāniskajā dārzā. Olimpiādes noslēguma pasākums un apbalvošana notiks 4. jūnijā plkst. 10.00 LU Zinātņu mājā.

Šajā nedēļā Rīgā notiekošajā Eiropas Fizikas Olimpiādē piedalīsies kopā 169 skolēni un 73 komandu vadītāji un novērotāji no 36  pasaules valstīm, kuru starpā tādas ģeogrāfiskās Eiropas valstis kā Francija, Vācija, Luksemburga, Horvātija, Čehija, Bulgārija, Ungārija, Itālija, Polija, Slovākija, Slovēnija, Zviedrija, Šveice, Rumānija, Bosnija un Hercegovina, Turcija, Moldova, Gruzija, Maķedonija un citas.  LU Akadēmiskajā centrā viesosies arī olimpiādes viesu komandas no tik eksotiskākām valstīm kā Armēnija, Bangladeša, Brazīlija, Indonēzija, Malaizija, Singapūra, Saūda Arābija, Singapūra, Tadžikistāna, Apvienotie Arābu Emirāti un Vjetnama. Olimpiādē pārstāvētas būs arī visas trīs Baltijas valstis.

Kā minēts, ar Eiropas Fizikas olimpiādes laikā notiekošo noslēguma pasākumu būs izskanējusi arī Fizikas gada pasākumu programma, kas visa akadēmiskā mācību gada garumā pulcēja skolēnus un citus interesentus dažādos ar fiziku saistītos izglītojošos un izklaidējošos pasākumus. Vairāk lasi https://nakotneirtepat.lv/.

Sīkāku informāciju par Fizikas gada noslēguma pasākuma programmu atradīsiet ŠEIT.

Vairāk informāciju par olimpiādi atradīsiet oficiālajā tīmekļa vietnē eupho2019.lv vai pasākuma Facebook lapā facebook.com/eurpho.

Share