Lai veicinātu uz datiem balstītu lēmumu pieņemšanu publiskajā sektorā, Latvijas Universitātes (LU) un Microsoft inovāciju centrs (MIC) izstrādāja platformu un metodiku “Datu izaicinājums”. 2017. gadā radītais projekts ir apstiprināts un publicēts kā OECD Observatory of Public Sector Innovation pasaules mēroga labās prakses piemēru.

Iniciatīvas mērķis ir apvienot valsts sektora amatpersonu un datu analītiķu komandas un dažu nedēļu laikā izveidot vairākus risinājuma prototipus konkrētam valsts sektora izaicinājumam, dodot organizācijai iespēju izpētīt novatoriskus, uz datiem balstītus risinājumus, kurus viņi var attīstīt praksē.

“Organizācijas nāk ar savu problēmu un to prezentē, no otras puses nāk datu analītiķi, arī Latvijas Universitātes cilvēki, entuziasti un uzņēmēji. Pēc radušās uz datiem balstītās problēmas uzklausīšanas datu speciālisti komandās izveido modeli, kas nākotnē palīdzēs risināt problēmu. Pēc kāda laika notiek prezentācijas, kurās jau datu speciālisti prezentē savas idejas problēmas risināšanai,” skaidro LU MIC vecākā eksperte Luīze Jansone.

Metodikas izstrādātāju komanda un LU MIC par pasaules mēroga sasniegumiem inovāciju jomā saņēma apsveikumus arī no Valsts kancelejas pārstāvjiem: “Tas ir brīnišķīgi, ka mūsu labās prakses piemēri tikai turpina skaitliski augt un kļūst par starptautiski atzītiem!”

Kopš 2017. gada LU MIC radītais projekts sasniedzis šādus rezultātus:

  • 6 valsts institūcijas prezentējušas savu izaicinājumu
  • 1 risinājums tiek izstrādāts, to plānots īstenot
  • Tiek apspriesti vairāki risinājumi starp publiskā sektora organizācijām un tehnoloģiju partneriem
  • Pasākumos aktīvi piedalījās dalībnieki no 44 iestādēm - 36 no publiskā sektora iestādēm.

Uzzināt vairāk par iniciatīvu un sekot līdzi nākamajiem pasākumiem var LU MIC facebook kontā vai rakstot lumic@lu.lv

LU datu analītikas entuziasti ir laipni aicināti pieteikties uz nākamajiem pasākumiem!

Share