Piektdien Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā, Jelgavas ielā, Dabas mājā un Zinātņu mājā, visas dienas garumā norisinājās LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju diena. 

Visas dienas garumā ikviens tika aicināts apmeklēt pasākumus, piedalīties studentu, topošo profesoru un profesoru diskusijā “Nākotnes ideju laboratorija”, kurā LU fakultātes iepazīstināja ar savām idejām, par to kā risināt vairākas problēmas ar ko fakultātes saskaras. Kā arī pasākuma laikā varēja iepazīties ar universitātē notiekošajiem, unikālajiem, zinātniskajiem pētījumiem.

Dienas laikā norisinājās vairākas aktivitātes un bija iespēja apskatīt Latvijas Universitātes institūtus un to laboratorijas. Fizikas institūts demonstrēja šķidrā metāla maisītāju, savukārt Atomfizikas un spektroskopijas institūts demonstrēja dzīvsudraba mērīšanu gaisā un cilvēka izelpā, kā arī piedāvāja pārbaudīt dzimumzīmes. Tāpat arī LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts stāstīja par saviem projektiem, piemēram, biobankas izveidi, kā arī interesenti varēja veikt elptestus helikobaktēriju noteikšanai, savukārt, Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūts interesentiem ļāva apskatīt unikālo Zenītkameru, kura arī ir izstrādāta Latvijas Universitātē. 

Apmeklētājiem bija atvērtas laboratorijas Dabas mājā - Bioloģijas un Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātēs, kā arī Astronomijas un Materiālu mehānikas institūtu laboratorijas Zinātņu mājā. Sevi prezentēja arī LU Lībiešu institūts, LU Latvijas vēstures institūts, LU Vēstures un Filozofijas fakultāte, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte, Humanitāro zinātņu fakultāte, kā arī LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs,  LU Komunikācijas un inovāciju departaments. 

Tāpat visas dienas garumā "Uzdrīkstos, domāju, radu!" konkursa ietvaros mazie prātnieki - 4. - 5. klašu skolēni - piedalījās aktivitātēs un izzināja tehnoloģiju pasauli plašajās Zinātņu mājas laboratorijās. Kopā Akadēmiskajā centrā pulcējās 144 skolēni no visas Latvijas, veidojot 24 konkursa komandas. Komandām bija iespēja izmēģināt savas zināšanas un prasmes divās kārtās:

  • Risinot uzdevumus 3 dažādās mācību jomās - dabaszinātnēs, matemātikā un tehnoloģijās.
  • Kopīgi sadarbojoties, veidot tehnoloģisku risinājumu vieglākai, ātrākai un tālāk aizbraukt spējīgākai mašīnai, kas kustās ar vēja palīdzību.

Pēc konkursa noslēguma visiem mazajiem prātniekiem bija iespēja saņemt Latvijas Universitātes rektora Indriķa Muižnieka rokasspiedienu un prorektora Valda Segliņa padomu par dalībnieku tālākām nākotnes izvēlēm.

Savukārt, LU Bibliotēka  iepazīstināja ar LU kultūrvēsturisko mantojumu izstādes ciklā "Pēc mirkļa 100 gadi", kā arī piedāvāja gūt priekšstatu par LU Bibliotēkas modernāko tehnoloģiju – pašapkalpošanās datorsienu, kas ir pirmā šāda veida iekārta Baltijā, kā arī uzzināt par projektiem OpenAIRE-Advance un OpenAIRE, kas ir nozīmīgs pavērsiens pētniecības rezultātu saglabāšanai ilgtermiņā, pieejamībai un reproducējamībai nākamajās zinātnieku paaudzēs.

Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas ietvaros tika atklātas Sociālās pediatrijas centra jaunās mācību telpas. Jauniekārtotās Sociālās pediatrijas centra mācību telpas kalpos kā mācību bāze LU Medicīnas fakultātes topošajiem ārstiem un māsām, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes topošajiem psihologiem, sociālajiem pedagogiem un speciālajiem pedagogiem, kā arī nozares praktiķiem, kas centrā varēs veikt savu profesionālo pilnveidi tālākizglītības formā.

Pasākuma laikā notika arī LU jauno studiju programmu atvēršanas svētki, kuros Universitāte pasniedza pateicības sadarbības partneriem par atbalstu programmu izstrādē.

“Latvijas Universitātei ir lieliska sadarbība ar novadiem, federācijām, dažādām asociācijām un darba devēju pārstāvjiem. Mēs spējam identificēt mūsu kopējos mērķus un ļoti saspringtos grafikos tos arī īstenot. Mēs esam gatavi darboties un sarunāties, neskatoties uz to, ka bieži idejas rodas visnepierastākajā vietā un laikā. Visas šīs jaunās programmas ir daudzpusīgas, visas ir mērķētas gan uz šī brīža vajadzībām, gan uz tālāko izaugsmi,” pasākumā uzsvēra LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.

Vakara daļa sākās ar Arņa Rītupa vadīto diskusiju “Nākotnes sabiedrības universitāte”, kurā piedalījās vairāki LU absolventi, kas diskutēja par izaicinājumiem, kas sagaida augstāko izglītību nākotnē. Diskusijā piedalījās: pedagoģijas profesore Zanda Rubene, apgāda “Lielvārds” vadītājs Aivars Gribusts, jaunā bioloģe Inese Čakstiņa, portāla Delfi galvenais redaktors Ingus Bērziņš, apgāda “Mansards” vadītājs Jānis Oga, Skanstes attīstības biedrības vadītājs Mārtiņš Vanags, “Microsoft Latvija” vadītāja Renāte Strazdiņa, Saeimas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa – Egnere, Draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkvanieks, SIA “Tilde” valdes loceklis Uldis Dzenis, AS “Valsts meži” biznesa risinājumu direktors Māris Kuzmins,  LU Starpnozaru izglītības inovāciju centra direktore Dace Namsone, LU MF dekāns Valdis Folkmanis.

Savukārt otrajā vakara daļā LU absolventus priecēja grupas “Menuets” un grupas “Coco Orchestra” koncerts, kā arī radio NABA DJ Roberts Gobziņš.

FOTO 

 

Share