Žoga atjaunošanas laikā bija nepieciešamas kā speciālistu konsultācijas, tā arī ar papildu minerālu un iežu paraugi no LU Muzeja vākumiem.

Šī mācību gada sākumā pēc renovācijas Rīgas Franču licejs (RFL) atgriezās savā atjaunotajā vēsturiskajā ēkā Kr.Valdemāra ielā 48, kuru RFL atguva pēc Latvijas Universitātes (LU) Ķīmijas fakultātes pārcelšanās uz jauno LU Akadēmisko centru Torņakalnā. LU Muzeja darbinieki atsaucās Rīgas Franču liceja un būvnieku pārstāvju aicinājumam sadarboties pie skolas atjaunojamā žoga izveidē.

Būvfirmas „RE&RE” speciālisti kopā ar arhitektiem restaurēja arī mūra žogu skolas teritorijas A.Briāna ielas pusē. Tā kā žogs bija būvēts, galvenokārt, no dabīga akmens un senu arhitektonisku detaļu fragmentiem, kas izkaltas dabīgā akmens materiālā, tad bija nepieciešama ģeoloģijas jomas speciālistu palīdzība atpazīt un izvērtēt šo akmeņu saglabātību un ilgmūžību. 2018. gada pirmajā pusē Rīgas Franču liceja un būvnieku pārstāvji aicināja LU Muzeja darbiniekus sadarbībai atjaunojamā žoga izveidē. Žoga atjaunošanas laikā bija nepieciešamas kā speciālistu konsultācijas, tā arī ar papildu minerālu un iežu paraugi no LU Muzeja vākumiem, kas sistematizēti un tematiski sakārtoti tika nodoti RFL. Mācību gada pirmajā dienā LU un RFL svinīgi noslēdza sadarbības līgumu, kad vairāk nekā 60 LU Muzeja dāvinātie akmens paraugi jau bija iemūrēti žogā apskatei un izpētei, kā arī ģeoloģiskā informācija par tiem kļuva pieejama jebkuram interesentam. RFL skolēniem un skolotājiem arī turpmāk būs pieejamas LU Muzeja ekspertu piedāvātās interaktīvās izziņas nodarbības turpat pagalmā pie īpaša mākslu un zinātni apvienojoša objekta. Tā kā RFL saskaņā ar sadarbības līgumu apņemas rūpēties par dāvinājuma saglabātību neparastajā iežu un minerālu āra ekspozīcijā un nodrošināt tam pieeju LU Muzeja vadītajām ekskursiju grupām, tad jebkurš, kas ieinteresējies par unikālo iespēju apskatīt un iepazīt pagaidām šādu vienīgo Rīgas pilsētvides objektu, var pieteikties pie LU Muzeja ģeoloģijas kolekcijas ekspertes, Dr.geol. Vijas Hodirevas (Vija.Hodireva@lu.lv). Bijušā Franču liceja un Franču institūta ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 48 ir celta 1930. gadā pēc arhitekta I. Blankenburga projekta par Rīgas domes, Latvijas valdības un Francijas valdības līdzekļiem un līdz 30. gadu beigām bija Latviešu-franču tuvināšanās biedrības īpašums. Padomju laikā līdz 1951.gadam ēkā izvietojās Rīgas Anrī Barbisa 11. vidusskola, 70. gados – LVU Ģeogrāfijas fakultāte, vēlāk Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultāte.

Share