LU zinātnieku Annas Ramatas-Stundas un Mārtiņa Borodušķa dibinātais jaunuzņēmums "Alternative Plants" konferencē "Life Science Baltics" izcīnīja otro vietu konkursā "Pitch Challenge". Foto avots: "Life Science Baltics" mājas lapa, https://lsb2018.com/.

Starptautiskajā dzīvības zinātņu konferencē Latvijas Universitātes (LU) Tehnoloģiju pārneses eksperti izcēla LU kompetenču potenciālu sadarbībā ar industriju un vēlreiz apliecināja LU kā vienu no vadošajām zinātnes universitātēm Baltijas reģionā.

Life Sciences Baltics 2018 (LSB 2018) ir lielākā starptautiskā dzīvības zinātņu konference, kur tiekas biotehnoloģijas, farmācijas un medicīnas eksperti no visas pasaules. Šogad konference norisinājās Viļņā, un laiku no 26. līdz 27 septembrim LU pārstāvji pavadīja, prezentējot dažādas sadarbības iespējas ar LU. Konferencē LU pārstāvēja pētnieki Mārtiņš Borodušķis, Vaira Obuka un Kaspars Jēkabsons. Paralēli konferencei norisinājās arī uzņēmumu un organizāciju piedāvāto produktu un pakalpojumu izstāde, kur starp 70 dalībniekiem arī LU bija savs stends. Eksperti apliecināja, ka interese par LU stendu bijusi liela. “Jauniešus un studentus interesēja studiju un prakses iespējas, savukārt uzņēmumi interesējās par jau konkrētu sadarbību, piemēram, LU zinātniskajām kompetencēm līgumpētījumu formā. Netrūka arī ārvalstu pētnieku intereses par kopējiem sadarbības projektiem - kā praktiskiem, tā fundamentāliem petījumiem,” norādīja V. Obuka. Konferences laikā LU pārstāvji piedalījās vairākās B2B tikšanās, kur detalizētāk apsprieda abu pušu sadarbības iespējas, kā arī pēc Lielbritānijas vēstniecības Latvijā iniciatīvas piedalījās īsfilmā par Baltijas valstu universitāšu sadarbību ar Lielbritāniju. Īsfilmas veidotājiem LU pārstāvji pastāstīja par pašreizējo sadarbību gan izglītības jomā, gan kopēju pētniecības projektu izstrādi, skaidroja K. Jēkabsons. Konferencē LU pārstāvji izcēlās ar vēl kādu augstu sasniegumu - LU zinātnieku Mārtiņa Borodušķa un Annas Ramatas-Stundas dibinātais jaunuzņēmums Alternative Plants, kurš, izmantojot augu biotehnoloģiju, efektīvi ražo vērtīgas bioaktīvas sastāvdaļas, izcīnīja otro vietu konkursā Pitch Challenge, prezentējot uzņēmumu, tā produktus un pakalpojumus žūrijai un potenciālajiem investoriem. Alternative Plants nodarbojas ar kosmētikas aktīvo vielu izstrādi, izmantojot augu cilmes šūnu kultūras. 26 uzņēmumu konkurencē Alternative Plants saņēma juridisko konsultāciju paketi no uzņēmuma „Rödl & Partner”. Pēc konferences LU pārstāvji bija vienisprāts - LSB 2018 bija unikāla iespēja iepazīties ar pasaules līmeņa vadošajiem dzīvības zinātņu ekspertiem no visas pasaules, apmainīties ar idejām un caur tīklošanos atrast saskarsmes punktus inovatīvu ideju attīstībai. Konferencē kopumā piedalījās 1800 dalībnieki no 30 valstīm.

Share