Atceroties Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanu 1990. gada 4. maijā, LU Muzejs aicina uz orientēšanās nodarbību "Barikādes 1991: ceļojums laikā un telpā", lai uzzinātu un izprastu barikāžu nozīmi Latvijas valsts neatkarības atjaunošanā. 

Pēc 1990. gada 4. maija sekoja 1991. gada janvāris, kad visi Latvijas cilvēki brīvprātīgi iesaistījās nevardarbīgajā pretošanās akcijā, būvējot barikādes pret PSRS mēģinājumiem vardarbīgi apturēt Latvijas valsts neatkarības atjaunošanu, kad spēkā bija Neatkarības atjaunošanas deklarācija. Visspraigākie notikumi norisinājās mūsu galvaspilsētā Rīgā: 11. novembra krastmalā (toreiz – Komjaunatnes krastmala), Doma laukumā, pie Saeimas (toreiz – Augstākās Padomes), Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas, Bastejkalnā un citur. Šīs vietas arī pēc janvāra notikumiem ir atzīmētas mūsdienu pilsētvidē, tāpēc ir ļoti būtiski kopt nacionālo piemiņu, apmeklējot notikumu vietas un uzzinot par tajā iesaistīto personu lomu Latvijas valsts atjaunošanā.

LU Muzejs ir sagatavojis orientēšanās nodarbību, kurā ir iekļautas 10 notikumu vietas Rīgā kājām izstaigājamā attālumā. Orientēšanās nodarbību papildina LU Muzeja LU vēstures kolekciju speciālistu sagatavotie uzdevumi, kas palīdzēs izprast notikumu raksturu un to norises gaitu. Nodarbība ir paredzēta  9.-12. klases skolēniem, bet tajā piedalīties ir aicinātas arī citas interesentu grupas, tajā skaitā studenti, kuriem būs iespēja uzzināt par janvāra notikumu sasaisti ar Latvijas Universitāti.

Nodarbības vadītājs: krājuma glabātājs Rūdolfs Rubenis (rudolfs.rubenis@lu.lv)

Komunikācijas valoda: latviešu, angļu vai vācu

Papildu informācija

Papildus informācija zvanot uz tālr. +371 25733456

Pieteikšanās: šeit (pēc pieteikuma saņemšanas organizators ar Jums sazināsies)

Maksimālais dalībnieku skaits: 30 personas

Maksa par nodarbību: cenrādis

Pirms nodarbības aicinājums iepazīties ar tuvinieku atmiņu stāstiem par dalību 4. maija un barikāžu notikumos vai iepazīties ar LU Muzeja publikācijām  par šo tēmu:

1991. gada 20. janvāra Barikāžu laika upuru izvadīšana no Latvijas Universitātes fotogrāfijās

Latvijas Tautas frontes piemiņas plāksne

Par barikāžu vēsturi radio NABA sīkāk: šeit

Dalīties

Saistītais saturs

LU Muzejs aicina orientēties pa Barikāžu notikumu vietām Rīgā
12.01.2023.

LU Muzejs aicina orientēties pa Barikāžu notikumu vietām Rīgā