Foto: Sarmīte Livdāne
Foto: Sarmīte Livdāne

Latvijas Universitātes Muzejs aicina apmeklēt izcilajam un daudzpusīgajam Latvijas dabaspētniekam Ferdinandam Erdmanim Štollam (1874 – 1966) veltītu izstādi “Aicinājums” Latvijas Universitātes ēkas Kronvalda bulvārī 4, Rīgā.

Latvijā Ferdinands Erdmanis Štolls vislabāk ir zināms kā ornitologs, vēl vairāk kā mikologs, bet savas dzīves laikā viņš bija arī populārs skolotājs, taksidermists, dabas fotogrāfs, muzeja darbinieks, dabas un dabas aizsardzības popularizētājs. Latvijā iesākto darbu viņš turpināja arī pēc 1939. gada, kad atstāja dzimteni un pārcēlās uz dzīvi Vācijā.

Latvijā F. E. Štolla devums tika aktualizēts 20. gadsimta nogalē - pēc tam, kad dzimtenē atgriezās viņa sēņu attēlu kolekcija, to 1998. gadā pētnieka meita Katarina Bikeriha-Štolla pēc tēva novēlējuma uzdāvināja LU Muzejam. Šobrīd šī vairāk kā 1000 lapu lielā kolekcija, kas pamatā sastāv no mikologa paša zīmētajiem akvareļiem glabājas un ir pieejama LU Muzeja Botānikas un mikoloģijas kolekcijās. 1999. gadā Latvijas Dabas muzejā notika sēņu akvareļu izstāde, 2000. gadā muzejs ar F. E. Štolla bijušā skolnieka D. A. Lēbera atbalstu izdeva grāmatu "Latvijas sēnes. F. E. Štolla akvareļi".

Stenda izstādē “Aicinājums” pirmo reizi ir akcentēta F. E. Štolla darbības daudzpusība, raksturojot viņa dzīves nozīmīgākās interešu jomas, atklājot viņa fantastiskās darba spējas un mīlestību pret dabu un dabaszinībām. Tas atainots ar materiāliem no LU Muzeja krājuma un Latvijas Nacionālā dabas muzeja arhīva. Izstādi papildina attēli no sēņu attēlu kolekcijas. Šie akvareļi ir izstrādāti ne tikai ar mikoloģisku precizitāti, bet atklāj arī dabaspētnieka mākslinieka talantu.

Izstādes kuratore ir LU Muzeja krājuma glabātāja Daiga Jamonte, dizainere – Jekaterina Komova, fotogrāfe Sarmīte Livdāne. Izstādes kuratore izsaka pateicību par atbalstu izstādes tapšanā mikologam Dr. emer. Edgaram Vimbam, ornitologam Ruslanam Matrozim, Dabas aizsardzības un dzimtenes vēstures muzejam Lērē, kur F. E. Štolls strādāja pārcēlies uz dzīvi Vācijā, Latvijas Nacionālā Dabas muzeja mikoloģēm Initai Dānielei, Diānai Meierei un arhīva pārzinātājai Inetai Vītolai, kā arī LU Muzeja kolēģim Mārim Rudzītim un visiem, kas ar savu padomu vai ieteikumu piedalījās izstādes “Aicinājums” tapšanā.

Izstādi bez iepriekšējas pieteikšanās darba dienās var apmeklēt individuāli vai viena mājsaimniecība, ievērojot epidemioloģiskos noteikumus: lietot sejas maskas un ievērot 2 m distanci no citiem apmeklētājiem.

Papildus informāciju var saņemt, rakstot uz e-pastu daiga.jamonte@lu.lv vai zvanot pa tālr. 67034011 LU Muzeja Botānikas un mikoloģijas kolekciju krājuma glabātājai Daigai Jamontei.

Dalīties

Saistītais saturs

NEAIZMIRSTAMĀS BIOGRĀFIJAS. Kārlis Starcs – no ornitoloģijas uz mikoloģiju
30.05.2022.

NEAIZMIRSTAMĀS BIOGRĀFIJAS. Kārlis Starcs – no ornitoloģijas uz mikoloģiju

Sēņu mulāža pēc atjaunošanas atgriežas LU Muzeja krājumā
08.04.2022.

Sēņu mulāža pēc atjaunošanas atgriežas LU Muzeja krājumā

Jaunumi par sēņu mulāžas restaurāciju
16.04.2021.

Jaunumi par sēņu mulāžas restaurāciju

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. F. E. Štolla sēņu mulāža
02.10.2020.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. F. E. Štolla sēņu mulāža

ZEM LUPAS. Ferdinanda Erdmaņa Štolla kāpu tintenes akvareļi
27.07.2020.

ZEM LUPAS. Ferdinanda Erdmaņa Štolla kāpu tintenes akvareļi