F. E. Štolla sēņu mulāža
F. E. Štolla sēņu mulāža

3.oktobris ir izcilā Latvijas mikologa Ferdinanda Erdmaņa Štolla (1874 – 1966) dzimšanas diena. To atzīmējot un atbalstot visus sēņotājus par oktobra mēneša priekšmetu esam izvēlējušies F. E. Štolla sēņu mulāžu, kas ir piederējusi mikologam un, lai gan nav drošu liecību, iespējams, ir viņa paša izgatavota. Sēnes mulāžas vecums datējams laika posmā no 1913. līdz 1939. gadam. Iespējams, ka šī perioda no vaska gatavota sēņu mulāža ir vienīgā, kas Latvijā ir saglabājusies, kas to padara par unikālu dabaszinību vēstures liecību.

Dažāda veida un dažādu materiālu mulāžas tradicionāli ir bijušas mācību līdzeklis, kā arī eksponātu aizstājējs paraugiem, kas ātri bojājas kā, piemēram, augi un sēnes. Tāpēc mulāžu funkcija ir pragmatiska, lielā mērā ilustratīva, šādas mulāžas netiek saglabātas ilgstoši un, zaudējot vizuālās kvalitātes, tās tiek aizstātas ar jaunām, bieži – no modernākiem materiāliem gatavotām. Šobrīd nav zināmas šajā laika periodā gatavotas citas sēņu mulāžas, kas būtu darinātas arī no citiem materiāliem. Arī citur pasaulē vairāk saglabājušās un pētītas mulāžas medicīnas studijām, kādas ir saglabājušās arī Latvijā, tajā skaitā Latvijas Universitātes (LU) Muzeja Cilvēka patoloģiju kolekcijā. Tādēļ uzskatām šo mulāžu par ļoti īpašu, ko līdz mūsdienām ir saglabājusi LU Botānikas katedra, kur, iespējams, mācību procesā ir tikusi izmantota arī pēckara gados.

F. E. Štolla sēņu mulāžā ar zinātnisku precizitāti ir atveidotas divu mušmiru dzimtas Amanitaceae sugu piecas sēnes dažādās augšanas stadijās. Divas ir sarkanā mušmire Amanita muscaria, bet pārējām trim zudušās krāsas neļauj noteikt sēņu sugu. Šobrīd mulāža ir visai sliktā stāvoklī: parafīns ir piesūcies ar putekļiem, vienas “sēnes” kāts ir noliecies, vienai - nokritusi cepurīte. Tādēļ gatavojam mulāžu restaurācijai, pēc kuras varēsim to droši eksponēt un atkal ļaut līdzdarboties izglītībā.

SĒŅU MULĀŽAS ATJAUNOŠANA

Sēnes mulāžas sākotnējais īpašnieks un iespējamais izgatavotājs F. E. Štolls ir viens no Latvijas 20. gadsimta sākuma ievērojamākajiem dabaspētniekiem un dabas aizsardzības aktīvistiem. F. E. Štollam piederēja taksidermijas darbnīca, viņš gatavoja arī preparātus gan Rīgas Dabaspētnieku biedrības muzejam, kur pats bija konservators, gan citiem muzejiem, biedrībām un izglītības iestādēm.

1913. gadā viņš pastiprināti pievērsās mikoloģijai un kļuva par pirmo cepurīšu sēņu pētnieku Latvijā. Sēnes viņš fiksēja akvareļa zīmējumos, reizēm fotogrāfijās. Attēli papildināti ar informāciju, nereti arī - ar detalizētu sēnes aprakstu. Attēlu kolekcija glabājas LU Muzeja Botānikas un mikoloģijas kolekcijās, tajā ir 133 ģinšu sēņu 1329 lapas ar attēliem. Būdams aktīvs dabas popularizētājs, viņš daudz enerģijas veltīja sēņu popularizēšanai, rīkojot lekcijas, ikgadējas sēņu izstādes, sēņošanas ekskursijas, cenšoties plašāku publiku iepazīstināt un mācot atpazīt ēdamās un indīgās sēnes. F. E. Štolls ir arī pirmās mikoloģijas grāmatas latviešu valodā “Latvijas sēnes” autors.

Papildus informācija: daiga.jamonte@lu.lv

Saites:

Mušmiru dzimtas sēnes

Dalīties

Saistītais saturs

Sēņu mulāža pēc atjaunošanas atgriežas LU Muzeja krājumā
08.04.2022.

Sēņu mulāža pēc atjaunošanas atgriežas LU Muzeja krājumā

ZEM LUPAS. Mazā sēņu grāmatiņa
20.12.2021.

ZEM LUPAS. Mazā sēņu grāmatiņa

Ferdinandam Erdmanim Štollam veltītā izstāde “Aicinājums”
21.06.2021.

Ferdinandam Erdmanim Štollam veltītā izstāde “Aicinājums”

Jaunumi par sēņu mulāžas restaurāciju
16.04.2021.

Jaunumi par sēņu mulāžas restaurāciju

ZEM LUPAS. Ferdinanda Erdmaņa Štolla kāpu tintenes akvareļi
27.07.2020.

ZEM LUPAS. Ferdinanda Erdmaņa Štolla kāpu tintenes akvareļi

ZEM LUPAS. Botānikas katedras mācību preparāti
24.02.2020.

ZEM LUPAS. Botānikas katedras mācību preparāti

LU SIMTGADES ATKLĀJUMS. Milzu apaļpūpēdis 103 cm apkārtmērā
08.08.2019.

LU SIMTGADES ATKLĀJUMS. Milzu apaļpūpēdis 103 cm apkārtmērā