Atjaunotā sēņu mulāža. Foto: Sarmīte Livdāne
Atjaunotā sēņu mulāža. Foto: Sarmīte Livdāne

Pēc vairāk nekā gada prombūtnes Latvijas Universitātes (LU) Muzeja Botānikas un mikoloģijas kolekciju telpās pēc atjaunošanas ir atgriezusies Ferdinanda Erdmaņa Štolla (Ferdinand Erdmann Stoll, 1874 – 1966) sēņu mulāža. Atjaunošanas darbus ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu veica restaurators Māris Jēkabsons. Ziņas par mulāžas atjaunošanas gaitu ir skatāmas LU Muzeja tīmekļa vietnē. Gadu gaitā mulāža bija cietusi no dažādiem ārējiem apstākļiem, tagad tā atjaunota apskatāma Botānikas un mikoloģijas kolekcijās.

Dažādas mulāžas vienmēr ir gatavotas kā uzskates līdzeklis. Parasti, kad tās noveco, tiek gatavotas jaunas, kādēļ vēsturiskās mulāžas nav daudz saglabājušās. Pēc šī brīža ziņām Latvijā vienīgā vēsturiskā sēņu mulāža glabājas LU Muzejā. F. E. Štolla sēņu mulāžas iespējamais izgatavošanas laiks ir no 1913. līdz 1939. gadam. Tā ir izgatavota no parafīna, bet vēlākos gados tā ir labota, kas liek domāt, ka LU Botānikas katedrā kā mācību līdzeklis tā ir kalpojusi vairākus gadu desmitus arī pēc Otrā pasaules kara. Mulāžas atjaunošanas gaitā tika veikta tās materiālu izpēte, kas sniedza jaunas liecības par šo artefaktu. Par atklājumiem restaurators ziņoja arī LU 80. starptautiskajā zinātniskajā konferencē LU Muzeja sekcijas “Zinātņu vēsture un muzeoloģija” sēdē “Dabas atklāšana”. Konferences vietnē apskatāma arī ziņojuma prezentācija.

LU Muzejs izsaka lielu pateicību restauratoram Mārim Jēkabsonam par auglīgo sadarbību un Valsts kultūrkapitāla fondam par atbalstu šī nozīmīgā vēstures liecinieka saglabāšanā.

Sēņu mulāža apskatāma Botānikas un mikoloģijas kolekciju telpās Rīgā, Kronvalda bulvārī 4, iepriekš piesakoties: daiga.jamonte@lu.lv. Muzejā ir iespējams iepazīties arī ar pārējiem F. E. Štolla mantojuma apakškolekcijas materiāliem, kā arī citiem ar botānikas vēsturi Latvijā saistītiem materiāliem. Savukārt ēkas vestibilā apskatāma dabaspētniekam veltītā izstāde “Aicinājums”.

Dalīties

Saistītais saturs

Ferdinandam Erdmanim Štollam veltītā izstāde “Aicinājums”
21.06.2021.

Ferdinandam Erdmanim Štollam veltītā izstāde “Aicinājums”

Jaunumi par sēņu mulāžas restaurāciju
16.04.2021.

Jaunumi par sēņu mulāžas restaurāciju

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. F. E. Štolla sēņu mulāža
02.10.2020.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. F. E. Štolla sēņu mulāža

ZEM LUPAS. Ferdinanda Erdmaņa Štolla kāpu tintenes akvareļi
27.07.2020.

ZEM LUPAS. Ferdinanda Erdmaņa Štolla kāpu tintenes akvareļi