Lapsa Vulpes vulpes. Foto: S. Livdāne

Muzeju sabiedrības aprindās to varētu nosaukt par sensāciju – kopš Otrā pasaules kara Jelgavas Provinces muzeja dabas kolekcijas tika uzskatītas par bojā gājušām, jo muzeja ēku pilnībā sabombardēja 1944. gadā. Tomēr kara sākumā, kad mainījās okupācijas varas, dabas priekšmeti no muzeja dabas nodaļas tika atvesti uz Rīgu. Tie nonāca Latvijas Universitātes īpašumā un ir saglabājušies līdz mūsdienām.

Tālajā 1818. gadā Kurzemes literatūras un mākslas biedrība nodibināja Kurzemes Provinces muzeju. Tātad šogad tam ir divsimt gadu jubileja. Par muzeja dibināšanas datumu vēl joprojām notiek diskusija, tomēr par vienu no galvenajiem iespējamiem datumiem ir atzīts 8. novembris. Kurzemes Provinces muzejs savus ziedu laikus piedzīvoja 19. gadsimtā. Biedrības biedri bija baltvācu muižnieki, kas rūpējās par kultūras un zinātnes ideju gaisotnes uzturēšanu un veicināšanu. Kurzemes literatūras un mākslas biedrība tiek uzskatīta par Latvijas Zinātņu akadēmijas priekšteci.

Divdesmitā gadsimta trīsdesmitajos gados sākās represijas pret biedrību un muzeju. Vācbaltiešu izceļošanas laikā 1939. gadā tika pieņemts lēmums par Kurzemes literatūras un mākslas biedrības likvidāciju. Pēc tam sākās juku laiki. Muzeja kolekcijām, bibliotēkai un arhīvam bija dažādi likteņi. Tāpēc LU Muzeja krājumā nonāca daļa no Kurzemes, toreiz jau saukta par Jelgavas, Provinces muzeja dabas priekšmetiem. Ieraksti toreizējā LU Salīdzinošās anatomijas un eksperimentālās zooloģijas institūta inventāra grāmatā liecina par to, ka 1941. gada 20. janvārī tas saņēmis ap 750 muzeja vienību no Jelgavas Provinces muzeja. Kara gados muzeja kolekcijas tika iepakotas un izvestas no Rīgas uz Salas pagastu. Nav precīzu dokumentu, kas un kur uzglabāts, kas noticis pēckara gados.

LU Muzeja zooloģisko kolekciju ekspozīcijā aplūkojami 316 eksponāti no Kurzemes provinces muzeja, pārējie - krājuma skapjos.

Kurzemes Provinces muzeja divsimtgades atzīmēšanas izstādi Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā papildinās 36 eksponāti no LU Muzeja krājuma. 

Dalīties

Saistītais saturs

100 gadi – tas ir tikai sākums
07.01.2021.

100 gadi – tas ir tikai sākums

192 gadi zooloģijas izpētē
18.12.2020.

192 gadi zooloģijas izpētē