Foto: Sarmīte Livdāne
Foto: Sarmīte Livdāne

4. aprīlī Latvijas Universitātes (LU) Muzejā norisinājās Ēnu diena, kurā eksperta, krājuma glabātāja, krājuma glabātāja palīga darba gaitas uzmanīgi vēroja sešas “ēnas”. Šogad skolēni varēja piedalīties darba procesā un gūt praktisku pieredzi trijās no sešām kolekcijām - Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijā, Ģeoloģijas kolekcijās un Zooloģijas kolekcijās. Dienas noslēgumā LU Muzeja darbinieki neslēpa gandarījumu, ko sagādījusi darbošanās ar mērķtiecīgiem un ieinteresētiem jauniešiem, kuri apgūst un izzina profesiju. 

Ēnu dienā Muzejā tika uzņemti skolēni no Ķekavas vidusskolas, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Rīgas Franču liceja, Ozolnieku vidusskolas un Rīgas Valsts 3. Ģimnāzijas. LU Muzeja kolekcijās norit daudzveidīgs darbs, tieši tapēc katrs skolēns varēja izzināt speciālistu darba specifiku un gūt pieredzi nedaudz atšķirīgos uzdevumos. 

Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijas krājuma glabātāja palīdze Gunta Vilka sagatavoja daudzveidīgus uzdevumus - jauniešiem bija iespēja šķirot un sakārtot 20. gs. sākuma stikla diapozitīvus atbilstoši kolekcijas veidošanas principiem. Jaunieši darbojās arī ar Muzeja datubāzi, apmeklēja F. Candera un Latvijas astronomijas ekspozīciju, kā arī devās ekskursijā par LU galveno ēku, pievēršot uzmanību niansēm, kas jāņem vērā ekskursiju vadītājam. Skolēniem tika dots arī sarežģītāks uzdevums izveidot prezentācijas par digitālās kolekcijas materiālu. Abi jaunieši ļoti interesējās par vēsturi. Kerija atzina: “Mana interese par vēsturi radās jau 5. klasē, par to pateicos sākumskolas vēstures skolotājai un ļoti vēlos profesiju, kas saistīta ar vēstures zinātni. LU Muzejā bija iespēja ieraudzīt senus izdevumus un grāmatas, esmu sajūsmā!” Savukārt Edvardu interesē arī astronomija, turklāt iespēja doties uz Muzeju, kur vienā vietā izzināmi gan ar vēsturi, gan astronomiju saistīti temati, šķitusi sevišķi saistoša. “Muzeju darbinieki un vēsturnieki ir svarīga profesija, jo vienmēr ir iespējas mācīties no vēstures un nodrošināt jaunām paaudzēm zināšanas par cilvēces, arī visuma vēsturi! Mani interesē šī zinātne, īpaši muzeji, apsveru iespēju nākotnē darboties šajā jomā,” atzina Edvards. 

Par Lauras un Līvas darbošanos vairāk pastāstīja Ģeoloģijas kolekciju eksperte Vija Hodireva. Jaunieties sevišķi augsti novērtējušas iespēju darboties kopā ar nozares eksperti. “Abas skolnieces bija ļoti motivētas. Jau iepriekš rakstītajās pieteikuma vēstulēs bija uzsvērta lielā interese gan par eksperta darbu muzejā, gan par specializāciju ģeoloģijas jomā,” atklāja V. Hodireva. Kopā ar eksperti V. Hodirevu ēnotājas iepazina darbu dabas zinātņu kolekcijā, ļoti aktīvi un ieinteresēti darbojās ar minerālu un iežu kolekcijām, radošā diskusijā izzināja par iespējamām iegūt ģeologa izglītību LU, kā arī par savām mērķtiecīgi izvēlētajām nākotnes profesijām.

Zooloģijas kolekciju krājuma glabātāja Madara Smeltere-Molla atzina, ka skolēni bijuši zinātkāri: “Lielu interesi un aizrautību sagādāja iespēja ielūkoties muzeja krātuves aizkulisēs, meklēt unikālus un interesantus priekšmetus, tos turēt savās rokās, redzēt, cik daudz dažāda veida priekšmeti veido krājumu, kā tie tiek uzglabāti, kādi līdzekļi tiek izmantoti to saglabāšanai un kopšanai.” M. Smelteres-Mollas ēnas Madara un Edžus varēja iepazīt muzeja ekspozīciju ekskursijā, ikdienišķos darba uzdevumus, tuvāk redzēt pētniecības darba aspektus un muzeja rubrikās pētītos priekšmetus.  

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. LU dalība Ēnu dienā ir ikgadēja  un dienas ietvaros skolēni tiek iepazīstināti ar nozares specifiku, izglītības nozīmi izvēlētajā speciālitātē, tiek nodrošināta iespēja redzēt reālās prasmes un iemaņas konkrētā profesijā. Par Ēnu dienu LU Muzejā pagājušajā gadā lasiet šeit!

Share

Related Content

Ēnu diena LU Muzejā
17.04.2023

Ēnu diena LU Muzejā

Ēnu diena LU Muzejā
14.04.2022

Ēnu diena LU Muzejā

Ēnu diena 2019 LU Muzejā
13.02.2019

Ēnu diena 2019 LU Muzejā