2023. gada Ēnu dienai Latvijā Latvijas Universitātes (LU) Muzejs izsludināja krājuma glabātāja vakances. 5. aprīlī seši skolēni ieradās LU Muzejā, lai iepazītos ar LU, Muzeju, krājuma glabātāja darba ikdienu. Jaunieši, atbilstoši savām interesēm, ēnoja krājuma glabātājus trijās LU Muzeja kolekcijās – LU vēstures, Zooloģijas un Ģeoloģijas kolekcijās.

Ēnotāji Kronvalda bulvārī 4, Rīgā iepazinās ar LU Muzeja dabaszinātņu kolekcijām: Botānikas un mikoloģijas, Ģeoloģijas un Zooloģijas un tad devās ēnot savus izvēlētos krājuma glabātājus.

Vecumnieku vidusskolas 7. klases skolniece Renāte un Rīgas Itas Kozakēvičas Poļu vidusskolas 11. klases skolnieks Kristiāns krājuma glabātājas Annas Batragas vadībā darbojās Ģeoloģijas kolekciju krājumā. Viņi ieguva priekšstatu par to, kā notiek krājuma priekšmeta uzskaite, kā priekšmets tiek raksturots. Skolēniem bija iespēja pastrādāt ar muzeja priekšmetu datubāzi un uzzināt to, cik patiesībā rūpīgam un precīzam ir jābūt krājuma glabātājam.

Šī diena skolniekiem bija ne tikai iespēja ielūkoties krājuma glabātāju ikdienā, bet arī no speciālistiem uzzināt atbildes uz jautājumiem par ģeoloģiju un paleontoloģiju.

Ēnas pozitīvi vērtēja LU Muzejā pavadīto laiku. Viena no ēnām atzina, ka patīk tieši darbs ar datubāzi un krājuma priekšmetu uzskaitīšana. Otrai ēnai vairāk iepatikās iespēja tuvāk apskatīt ģeoloģiskos paraugus un par tiem vairāk uzzināt.

Zooloģijas kolekcijās pie krājuma glabātājas Madaras Smelteres viesojās 6. klases skolniece Agnese no Aizupes pamatskolas un 7. klases skolnieks Valters no Ogres 1. vidusskolas. Ēnām bija iespēja rūpīgi iepazīties ar Zooloģijas kolekciju ekspozīciju un krājuma telpām, darba kabinetu, uzzināt dažādus apmeklētāju ekskursiju vadīšanā izmantojamus interesantus faktus, izzināt dažādos pētniecības darbus un tēmas, par ko raksta muzeja darbinieki, kā arī apgūt muzeja krājuma kārtošanas un datubāzes uzturēšanas prasmes, kas arī ir krājuma glabātāja viens no galvenajiem darba uzdevumiem. Kopīgiem spēkiem tika atbilstoši iepakotas un datubāzē ievadīti vairāku Zooloģijas kolekciju vēstures liecību apraksti - fotogrāfijas, pārbaudes darbu pierakstu klades, pētnieku ar roku rakstīti pētījumu apraksti.

LU vēstures kolekciju krājuma glabātāju Rūdolfu Rubeni Raiņa bulvārī 19, Rīgā ēnoja divas 11. klases skolnieces: Luīze Viktorija no Majoru vidusskolas un Anna Elizabete no Rīgas Centra humanitārās vidusskolas. Abas ēnas ieguva priekšstatu par LU Muzeja krājuma glabātāja darba ikdienu - ekskursiju vadīšanu LU galvenajā ēkā, krājuma veidošanu, darbu izpildes grafika plānošanu, publicitātes darbu un ilgtermiņa pētījumu digitālo saglabāšanu.

Kolekciju krājuma veidošanā ēnas iepazinās ar muzeja krājuma sistematizēšanas secību - šķirot, apkopot, uzskaitīt, novērtēt un novietot atbilstošos glabāšanas apstākļos muzeja priekšmetus. Skolnieces kopā ar krājuma glabātāju piedalījās priekšmetu šķirošanas darbā, izšķirojot nesenās LU vēstures video materiālus to iekļaušanai krājumā.

Abas ēnas uzzināja par pētījumu rezultātu, unikālu artefaktu ilgtermiņa digitālu saglabāšanu LU e-resursu repozitorijā to starptautiskai popularizēšanai.

Rūdolfs iepazīstināja savas ēnas ar Radio NABA ierakstu par Studentu karcera disciplinēšanas rēgulu, lai dotu priekštatu par muzeja speciālistu darba atvērtību sabiedrībai.

LU Muzeja darbinieki pateicas skolēniem par interesi un gaida ēnas arī nākošgad!

 

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Latvijā Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvia (JA Latvia) reģistrēta preču zīme.

Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavotos darba tirgum.

Share

Related Content

LU Muzeja speciālistu ikdienu iepazīst seši ēnotāji
05.04.2024

LU Muzeja speciālistu ikdienu iepazīst seši ēnotāji