Foto: Sarmīte Livdāne
Foto: Sarmīte Livdāne

9. oktobrī Latvijas Universitātes (LU) Muzejā atklāja jaunu ekspozīciju par Latvijas kosmosa izpētes celmlauzi un izcilu personību Frīdrihu Canderu “Frīdrihs Canders Rīgā”. Atklāšana pulcēja vairāk nekā 30 lūgtos viesus, kas iepazina kādreizējā Rīgas Politehniskā institūta absolventa F. Candera ieguldījumu raķešbūves attīstībā. Līdztekus apjomīgajai informācijai, ko sakārtojuši muzeja speciālisti, izstādes mākslinieciski radošo ietvaru veidojusi māksliniece no Ukrainas, līdz ar to ekspozīciju var uzskatīt par starptautisku kopdarbu.

Pasākuma fotomirkļus iespējams apskatīt ŠEIT.

Atklāšanas notikumu svinīgi ievadīja LU rektora Indriķa Muižnieka uzruna un svētku lentas pārgriešana, kas apvienoja abu valstu karogu krāsas. Sanākušie pulcējās ekspozīcijas telpā, kuras centrālais mākslinieciski simboliskais elements ir ukraiņu mākslinieces Marijas Zeņkovas murālis.

Vairāk nekā astoņus metrus garais sienas gleznojums stiepjas no grīdas līdz pat griestiem un attēlo F. Candera dzimtās mājas, kā arī Latvijas Universitātes ēku - vietu, kur studējis F. Canders, vietu, kur dzimst zinātnes sasniedzamie un tālejošie sapņi. Vairāk par F. Canderu lasāms šeit un šeit.

Krāsām bagātais, kosmosa elementus atspoguļojošais murālis ir gan atsauce uz M. Zeņkovas mākslinieciski radošajiem iespaidiem par F. Canderu, gan simbols zinātnei kā prāta spējai ietiekties aiz robežām par to, kas izsapņojams un izgudrojams. M. Zeņkova pateicās ikvienam, kas palīdzēja kopīgi īstenot ekspozīcijas veidolu, tāpat izteica cerību, ka nākotnē F. Candera personība būs plašāk zināma.

Atzinīgus vārdus veltīja LU rektors I. Muižnieks: “Te jūs redzat jaunu pagriezienu LU Muzeja attīstībā, koncepta pilnveidē. Paldies Muzeja direktorei I. Gudakovskai, kas to iniciēja, īpašs paldies Marijai un kolēģiem, kas to īstenoja. Mani īpaši uzrunā jauns, spilgts redzējums uz universitāti. Telpa, kur ir vieta sapņiem, izaugsmei un Universitātes attīstībai kopumā, ir piedzīvojusi kosmisku uzrāvienu”. Rektors pateicās M. Zeņkovai par ekspozīcijas dizaina izveidi, izcila murāļa radīšanu, Panteļejam Bahmatovam par lidmašīnas koka modeļa izgatavošanu ekspozīcijai, Guntai Vilkai par ekspozīcijas saturisko piepildījumu un artefaktu sagatavošanu, Andrejam Vilciņam par teicamu un ar ieinteresētību veiktu darbu muzeja ekspozīcijas noformējuma izveidē.

Jāatzīmē, ka pirms ekspozīcijas atvēršanas tika izsludināts jautājumu konkurss studentiem, kurā septiņi dalībnieki atbildēja pilnīgi pareizi un piedalījās izlozē. Izlozē uzvarēja Ģeogrāfjas un Zemes zinātņu fakultātes studente Ance Strakša, kura atzina, ka viņu piesaista erudīcijas uzdevumi un viņa labprāt iepazina F. Canderu, meklējot atbildes uz konkursa jautājumiem.

Noslēgumā Muzeja direktore I. Gudakovska pateicās visiem, kurus aizrāva ekspozīcijas ideja, sapnis un sasniedzamais mērkis, kā arī klātesošajiem viesiem par ieinteresētību jaunajā ekspozīcijā. Kā izskanēja I. Gudakovskas teiktajā: “Ekspozīcijas ideja ir ne tikai gūt zināšanas, bet arī pašiem iesaistīties un gūt emocionālu baudījumu”.

Turpmāk ekspozīcija būs apskatāma ar iepriekšēju pieteikšanos, sazinoties pa tālr. 67034033 vai elektroniski šeit.

LU Muzejs piedāvā ekskursijas un tematiskās nodarbības katrā no kolekcijām, kā arī sniedz konsultācijas.

Uz tikšanos Muzejā!

 

Saistošais saturs: 

Dzimis Frīdrihs Canders

Frīdriha Candera kosmosa kuģa-aeroplāna modelis 

Dalīties

Saistītais saturs

Zvaigžņu globusam veltīta diskusija
13.02.2024.

Zvaigžņu globusam veltīta diskusija

Sapņi par lidojumiem apskatāmi Zinātņu mājā
27.09.2023.

Sapņi par lidojumiem apskatāmi Zinātņu mājā

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Candera muzeja viesu grāmata
06.09.2022.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Candera muzeja viesu grāmata