Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Zinātņu mājas 7. stāvā Jelgavas ielā 3, Rīgā apskatāma mākslinieka Jura Zvirbuļa akvareļu cikla “Sapnis par lidojumu” izstāde.

Mākslinieka J. Zvirbuļa akvareļi par kosmosa tēmu tika radīti 1987. gadā un eksponēti jaunatklātajā Frīdriha Candera memoriālajā muzejā Zasulaukā, raķešbūves pioniera dzimtajās mājās.

Juris Zvirbulis atceras: “tēma būs kosmiskās vīzijas un fantastika, idejas, kas tiecas debesīs.”

Akvareļos ietverta iedvesma, kas gūta, lasot babiloniešu un indiešu eposus, ķīniešu stāstus, Platona domas, franču dzeju. Gan senās tieksmes pēc neizzināmajām kosmosa dzīlēm, gan filozofu atziņas. Akvareļos redzam gan jauno Frīdrihu, vēl studentu sapņojam par iespējām lidot.

F. Canders savās fantāzijās nebija vientuļš – radoša iztēle par kosmosu piemita arī Konstantīnam Ciolkovskim, Sergejam Koroļovam, Viljamam Kongrīvam, Jurijam Gagarinam, Nīlam Ārmstrongam u. c.

Akvareļu cikls par Frīdrihu Canderu un viņa laikabiedriem apliecina mākslinieka Jura Zvirbuļa darbu sarežģītību. Te ir virpuļojoši apļi un orbītas, neparasti lidķermeņi un kosmiskie aparāti. Pretstatā asociāciju plūsmai darbos iekļauti arī izgudrotāju portreti, kā arī attiecīgā vide – Anniņmuiža, Parīze, Kalugas skats, Mēness un Venera, Haleja komēta. Turpat arī kosmiskie aparāti un raķetes, mākslīgie zemes pavadoņi, katrai personībai atbilstoši vides elementi – arhitektūras detaļa, laikmeta ietērps vai raksturīgs priekšmets.

Izstādē līdz š.g. 29.oktobrim aplūkojams 21 mākslinieka akvarelis no LU Muzeja kolekcijas.

Par akvareļu kolekciju vairāk grāmatā “Zvirbulis. Kosmoss. Akvareļi”.

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitātes Muzejā atklāta Frīdriham Canderam veltīta ekspozīcija
11.10.2023.

Latvijas Universitātes Muzejā atklāta Frīdriham Canderam veltīta ekspozīcija

Interesantākais Astronomijas torņa apmeklētājiem oktobrī
21.09.2023.

Interesantākais Astronomijas torņa apmeklētājiem oktobrī