No 17. novembra Talsu novada muzejā atvērta izstāde “Retumu kabineti. Kaislība Eiropā 16.-21.gs”. Izstāde apmeklētājus iepazīstina ar Eiropas muzeju aizsākumiem. Izstādes kurators ir Žils Bonviāls (Gilles Bonnevialle, Francija).

Izstādes mērķis ir pastāstīt Latvijas auditorijai par retumu kabinetu tradīcijas vēsturi. Piedāvātais ceļojums laikā ļauj labāk izprast nozīmīgāko atklājumu atstāto ietekmi uz Eiropas attīstību un uzplaukumu, dabas zinātņu attīstību, cilvēces zināšanu apkopošanu un izplatību, kā arī muzeju veidošanos.

Talsu novada muzeja telpās eksponēti vairāki simti dabas izcelsmes un mākslas priekšmeti no Latvijas muzeju un mantojuma institūciju, kā arī franču privātkolekcijām. Izstādes apmeklētāji tiks iepazīstināti ar to,  cik lielā mērā retumu kabinetu koncepcija turpina iedvesmot mūsdienu māksliniekus un kolekcionārus.

Talsos apskatāmi priekšmeti no Ventspils muzeja, LU Muzeja, LU Bibliotēkas, Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA, Rundāles pils muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Valsts vēstures arhīva un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja. Franču kolekcionāriem  Filipa Tomā (Philippe Thomas), Īva Badeca (Yves Badetz), Daniela Tomasi-Kliviska (Daniel Tommasi-Kliviski) un Žila Bonviāla kolekcijām, kā arī izstādi papildina Talsu novada muzeja krājuma retumi, kas ikdienā tiek rūpīgi glabāti muzeja krājumā. Ir iespēja aplūkot tauriņu kolekciju, reti sastopamas 17. – 19. gs. grāmatas, to starpā arī Ernesta Glika tulkotās Bībeles izdevums, kā arī citi kolekcionāru pārsteigumi, ko uzzināsiet, apmeklējot un apskatot izstādi.

 

Izstādes “Retumu kabineti. Kaislība Eiropā.16.-21.gs.” veidotāji – izstādes autors Žils Bonviāls (Francija) un biedrības VIA ARS pārstāve Dita Podskočija stāsta:

“Izstādes nolūks ir pastāstīt Latvijas auditorijai par retumu kabinetu tradīcijas vēsturi. Piedāvātais ceļojums laikā ļaus labāk izprast nozīmīgāko atklājumu atstāto ietekmi uz Eiropas attīstību un uzplaukumu, dabas zinātņu attīstību, cilvēces zināšanu apkopošanu un izplatību, kā arī muzeju veidošanos. Izstāde stāsta par dabas un mākslas priekšmetu kolekciju veidošanās vēsturi. Ieceļojuši Eiropā no četriem pasaules kontinentiem, šie priekšmeti bija vēlāko dabas vēstures un ārzemju mākslas muzeju izveidošanas pamats. Lai arī retu un vērtīgu priekšmetu iegāde izsenis bijusi bagātnieku privilēģija, tieši lielās jūras ekspedīcijas, kuras aizsākās 15.gs., veicināja studiolii modi Itālijā, vāciskajā pasaulē – kunstkameru, bet Anglijā un Francijā – retumu kabinetu attīstību. Pateicoties daudzu Latvijas kuratoru veiktajai tēmas izpētei un nozīmīgāko kultūras institūciju deponējumiem, šī izstāde sniedz ieskatu arī hercoga Jēkaba valdīšanas laikā, kad hercogistei, līdzīgi kā citām Eiropas jūras lielvalstīm, bija savas kolonijas, no kurām uz Kurzemi ceļoja eksotiskas lietas.”

 

Izstādi līdz 2023.gada marta beigām piedāvā Talsu novada muzejs sadarbībā ar biedrību VIA ARS.

Dalīties

Saistītais saturs

Latviju apceļo izstāde, kurā skatāmi eksponāti no LU Muzeja krājuma
11.07.2022.

Latviju apceļo izstāde, kurā skatāmi eksponāti no LU Muzeja krājuma