Izstāde Retumu kabineti. Kaislība Eiropā. 16.-21. gs. stāsta par dabas vai mākslas priekšmetu kolekciju veidošanās vēsturi. Ieceļojuši Eiropā no četriem pasaules kontinentiem, šie priekšmeti bija vēlāko dabas vēstures un ārzemju mākslas muzeju izveidošanas pamats. Lai arī retu un vērtīgu priekšmetu iegāde izsenis bijusi bagātnieku privilēģija, tieši lielās jūras ekspedīcijas, kuras aizsākās 15. gs., veicināja studiolii modi Itālijā, vāciskajā pasaulē - kunstkameru, bet Anglijā un Francijā - retumu kabinetu attīstību. Pateicoties daudzu Latvijas kuratoru veiktajai tēmas izpētei un nozīmīgāko kultūras institūciju deponējumiem, šī izstāde sniedz ieskatu arī hercoga Jēkaba valdīšanas laikā, kad hercogistei, līdzīgi kā citām Eiropas jūras lielvalstīm, bija savas kolonijas, no kurām uz Kurzemi ceļoja eksotiskas lietas.

Šīs izstādes, kuras kurators ir Žils Bonviāls (Francija), nolūks ir pirmo reizi pastāstīt Latvijas auditorijai par retumu kabinetu tradīcijas vēsturi. Piedāvātais ceļojums laikā ļaus labāk izprast nozīmīgāko atklājumu atstāto ietekmi uz Eiropas attīstību un uzplaukumu, dabas zinātņu attīstību, cilvēces zināšanu apkopošanu un izplatību, kā arī muzeju veidošanos.

Ventspils muzeju zālēs pirmo reizi Latvijā tiks eksponēti vairāki simti dabas izcelsmes un mākslas priekšmeti no Latvijas muzeju un mantojuma institūciju, kā arī franču privātkolekcijām. Muzeja apmeklētāji varēs pārliecināties par dabas unikālo skaistumu un dažādību, labāk izprast, kā gadsimtiem ilgi tā fascinējusi māksliniekus, amatniekus un kolekcionārus, cik lielā mērā retumu kabinetu koncepcija turpina iedvesmot māksliniekus un kolekcionārus mūsdienās.

Izstādi piedāvā Ventspils muzejs, sadarbībā ar kultūras biedrību VIA ARS.

Izstādes partneri Latvijā: Jēkabpils Vēstures muzejs, LU Muzejs, LU Bibliotēka, Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA / LNMM, Rundāles pils muzejs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, LVVA un Rīgas vēstures un Kuģniecības muzejs.

Franču kolekcionāri: Philippe Thomas, Yves Badetz, Daniel Tommasi-Kliviski, Gilles Bonnevialle

Izstādi papildina Arta Sveces kolekcija, mākslinieku Kaspars Geiduka, Patrika Peltjē (Patrick Peltier), Silvēra Žarosona (Silvère Jarrosson), Katrīnas Šaijū (Catherine Chailloux) un Annas Fokas (Anna Foka) darbi.

Izstāde tapusi ar VKKF atbalstu un skatāma no 2021. gada 27. novembra.

Video: Kurzemes Televīzija - Ventspils muzejā apskatei izliktas eksotisku dārgumu kolekcijas

Dalīties

Saistītais saturs

LU Muzeja krājuma priekšmeti skatāmi Talsos
21.11.2022.

LU Muzeja krājuma priekšmeti skatāmi Talsos

Latviju apceļo izstāde, kurā skatāmi eksponāti no LU Muzeja krājuma
11.07.2022.

Latviju apceļo izstāde, kurā skatāmi eksponāti no LU Muzeja krājuma