Ernesta Foldāta 1954. gadā iegūtais Venecuēlas Centrālās universitātes absolventa diploms (Ernesta Foldāta albums LU Muzeja arhīvā)
Ernesta Foldāta 1954. gadā iegūtais Venecuēlas Centrālās universitātes absolventa diploms (Ernesta Foldāta albums LU Muzeja arhīvā)

15. maijā atzīmējot latviešu orhideju pētnieka Ernesta Foldāta (1925-2003) 95. dzimšanas gadadienu, par maija mēneša priekšmetu LU Muzejs ir izvēlējies Foldāta veidotu albumu ar saviem diplomiem un sertifikātiem (iegūtiem Venecuēlā un Latvijā), dažu paša atklātu orhideju sugu fotoattēliem un daudzu paša atklātu orhideju sugu zīmējumiem. Albuma digitalizēta versija pieejama LU e-resursu repozitorija LU Muzeja sadaļā un LU Muzeja vietnē.

Šo albumu Ernests Foldāts sastādījis 1990. vai 1993. gadā, viesojoties Latvijā, lai lasītu lekcijas kā viesprofesors Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē. Šajā laikā viņš augstā zinātniskā līmenī latviešu valodā nolasījis vairākus lekciju kursus: Tropu ekoloģiju, Algoloģiju, Tuksneša ekoloģiju un Orhideju ekoloģiju. Lasītos kursus viņš bagātīgi ilustrējis ar diapozitīviem un citiem uzskates materiāliem. Albums ilustrē Foldāta dzīves laikā saņemto prēmiju, apbalvojumu  un diplomu kolekciju un plašo viņa atklāto orhideju sugu klāstu ilustrāciju veidā Venecuēlas Dabaszinātņu biedrības (Sociedad Venezolana de Ciancias Naturales) izdevumos, Venecuēlas botāniskajos rakstos (Acta Botanica Venecuela), laikrakstos Novedades Cientificas un Catasetum.

1925. gada 15. maijā dzimušā Ernesta Foldāta bērnība un jaunība aizvadīta Liepājā vispirms pamatskolā, un tad arī 3 gadus Liepājas ģimnāzijā, no kuras viņš ticis iesaukts Latviešu leģiona 15. divīzijā. Otrā pasaules kara laikā nonācis Vācijā, 1945. gadā pabeidzis Ēbenveileras latviešu ģimnāziju. Tad līdz 1948. gadam studējis matemātiku Alberta Ludviga universitātē Freiburgā, līdz šī gada oktobrī emigrējis uz Venecuēlu, kur studējis bioloģiju Venecuēlas Centrālajā universitātē līdz pat 1954. gadam. Pēcāk studijas turpinājis tajā pašā universitātē, paralēli mācoties un izstrādājot doktora disertāciju Harvardas universitātē ASV.

Doktora grādu Ernests Foldāts ieguvis 1964. gadā par Venecuēlas orhideju pētījumiem. Papildinot un pārstrādājot savu doktora darbu, sastādījis Venecuēlas orhideju floru, kas publicēta 1969.-1970. gados. Foldāts ir atklājējs 70 zinātnei iepriekš nezināmu orhideju sugām. Par savu darbu un pienesumu orhideju izpētei, Ernests Foldāts ieguvis vairākus apbalvojumus:

  • 1964 Starptautisko Kreolas prēmiju zinātnē
  • 1965 Venecuēlas Centrālās universitātes Zinātņu fakultātes Zelta medaļu un diplomu
  • 1974 Venecuēlas Centrālās universitātes dibinātāja Hosē Marijas Vargasa pirmās klases ordeni
  • 1982 Venecuēlas botānikas tēva Henrija Pitiera pirmās klases ordeni par sasniegumiem dabas aizsardzībā
  • 1983 Diplomu “Simon Bolivar” sakarā ar Venecuēlas atbrīvošanas varoņa Simona Bolivāra 200 gadu atceri
  • 1989 Goda diplomu “International Federation of Scientific Societies” Parīzē
  • 1991 Latvijas Universitātes Goda doktora nosaukumu
  • 1993 Ievēlēts par biedru prestižajā starptautiskajā Linneja biologu biedrībā Anglijā
  • 1993 Ievēlēts par Latvijas Zinātņu Akadēmijas Ārzemju Goda locekli
  • 1994 Hosē Marijas Vargasa pirmās klases ordeni (otrreiz)
  • 1998 Venecuēlas Centrālās universitātes Francisko de Venazi ordeni
  • un citus apbalvojumus, kurus var aplūkot LU e-resursu repozitorija LU Muzeja sadaļā un digitalizētajā Ernesta Foldāta albuma versijā.

Strādājot Venecuēlas Centrālajā universitātē, Ernests Foldāts līdz 1968. gadam pildījis nozīmīgus administratīvus amatus – Botānikas departamenta un Bioloģijas skolas direktora, dekāna, dažādu padomju un komisiju locekļa. Tajā pašā laikā lasījis lekcijas un vadījis nodarbības tādos kursos kā Ievads bioloģijā, Vispārīgā botānika, Augu morfoloģija, Zemāko augu sistemātika, Jūras botānika, Fikoloģija, Vispārīgā ekoloģija, Orhideoloģija, Augsnes ķīmija un citi. Ar zinātnisko darbību Ernests Foldāts turpināja nodarboties arī pēc aiziešanas pensijā.

Ernesta Foldāta albums un citi ar viņu saistīti materiāli glabājas LU Muzeja Botānikas un mikoloģijas kolekciju telpās Kronvalda bulvārī 4, pirmajā stāvā. Ar tiem var iepazīties, piesakoties ekskursijai “Ieskats Botānikas un mikoloģijas kolekcijas krājumā”, rakstot pieteikumu uz e-pastu daiga.jamonte@lu.lv, vai piesakoties nodarbībai “Origami orhideju modeļu locīšana”, rakstot pieteikumu uz e-pastu kristine.kuznecova@lu.lv.

Vēlaties izbaudīt orhideju ziedu skaistumu un pārvērst savu mājokli par ziedošu dārzu, neizejot no mājas un nepakļaujot savu veselību riskam pašreizējajā neskaidrajā situācijā? LU Muzejs piedāvā iespēju piedalīties jaunajā Botānikas un mikoloģijas kolekciju nodarbībā “Origami orhideju modeļu locīšana” attālināti. Lai to izdarītu, LU e-resursu repozitorija LU Muzeja sadaļā lejupielādējiet savā ierīcē nodarbības prezentāciju un 3 video instrukcijas ar origami orhideju modeļu locīšanu. Modeļu locīšanai Jums būs nepieciešamas 3 A4 formāta lapas, šķēres, lineāls, un zīmulis vai pildspalva, lai izveidotu visus 3 origami modeļus.

LU Muzejs novēl visiem drošu un ziedošu pavasari!

Izmantotais informācijas avots:

Kondratovičs, R. (2003. gada 24. februāris). In memoriam ERNESTS FOLDĀTS (1925. g. 15. maijs–2003. g. 15. janvāris). Zinātnes vēstnesis, 4 (254).

Dalīties

Saistītais saturs

Virtuālā izstāde “Orhideju pētnieks Ernests Foldāts”
30.05.2022.

Virtuālā izstāde “Orhideju pētnieks Ernests Foldāts”

Pirmā attālinātā nodarbība LU Muzejā
14.05.2020.

Pirmā attālinātā nodarbība LU Muzejā

LU SIMTGADES ATKLĀJUMS. Ernesta Foldāta piedzīvojumi Venecuēlā un dzeja par to
26.08.2019.

LU SIMTGADES ATKLĀJUMS. Ernesta Foldāta piedzīvojumi Venecuēlā un dzeja par to