Grāmatas "Zvirbulis. Kosmoss. Akvareļi" atvēršanas svētki LU Mazajā aulā 17.09.2019. Foto S. Livdāne
Grāmatas "Zvirbulis. Kosmoss. Akvareļi" atvēršanas svētki LU Mazajā aulā 17.09.2019. Foto S. Livdāne

Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā 17.septembrī notika LU Muzeja “Muzeja sērijas” pirmās grāmatas “Zvirbulis. Kosmoss. Akvareļi” atvēršana, kas izdota LU Akadēmiskajā apgādā. Svētkus ar savu klātbūtni pagodināja LU prorektors Valdis Segliņš un LU prorektore Ina Druviete, mākslinieks Juris Zvirbulis, viņa ģimene un draugi, LU simtgades pasākumu organizatori, citi interesenti un, protams, LU Muzeja komanda, pateicoties kuru idejai un darbam šī grāmata tagad ir pieejama jebkuram mākslas un kosmosa mīļotājam.

Grāmata “Zvirbulis. Kosmoss. Akvareļi” ir pirmā grāmata LU Muzeja izlolotajā grāmatu sērijā “Muzeja sērija”, kurā plašākai publikai tiks atklāti muzejā glabātie dārgumi, katrā grāmatā paverot muzeja krājuma skapju durvis, parādot daļu tā kolekcijas. Pirmā grāmata ir ieskats Fridriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijā. Mākslinieka J. Zvirbuļa akvareļi par kosmosa tēmu 1987. gadā tika radīti un tika eksponēti jaunatklātajā F. Candera muzejā Zasulaukā, raķešbūvētāja dzimtajās mājās. Jaunizdotajā grāmatā iekļauti 21 mākslinieka akvarelis no LU Muzeja kolekcijas.

Svētku ievadvārdus viesiem teica LU Muzeja direktore Iveta Gudakovska. Viņa aicināja šajā pēcpusdienā uzzināt grāmatas “Zvirbulis. Kosmoss. Akvareļi” arheoloģiju. Atzīmējot to, ka LU Muzeja kolekcijās glabājas unikālas vērtības, kas ir pat vecākas par pašu LU, direktore norādīja, ka muzejs cenšas dažādos veidos paplašināt muzeja dārgumu pieejamību tiem, kas par to interesējas un arī tiem, kas vēl nē. Tā radās ideja par muzeja grāmatu sēriju un prorektors V. Segliņš šo ideju atbalstīja.

Prorektors savā apsveikuma runā iezīmēja 20. gadsimta otrās puses sajūtu, kas saistīta ar zinātņu attīstību un politisko sitāciju, uzsverot, ka māksla ir tā, kas vienmēr dod cerību. V. Seglinš atzīmēja, ka tieši mākslinieks sniedz šo sava laika sajūtu, bet muzeja darbs ir to saglabāt un padarīt pieejamu nākamajām paaudzēm. Noslēgumā prorektors, pieminot LU simtgades jubileju, kuras svinības norisināsies nākošajā nedēļa, atzīst, ka “Tas ir labs ieguldījums, ko mēs varam nodot nākošajiem 100 gadiem”.

Atvēršanas svētku turpinājumā savos iespaidos dalīties tika aicināts mākslinieks J. Zvirbulis. Viņš dalījās atmiņās par to, kādu, saņemot aicinājumu no mākslinieka Pētera Joksta veidot šo akvareļu ciklu, viņš redzēja F. Candera māju, kurā vēl tikai plānoja veidot muzeju. Savās atmiņās un stāstījumā mākslinieks uzbūra fantastisku laika sajūtu, apstiprinot sava drauga mākslinieka Andrejs Ģērmaņa teikto: “Tu esi fantastisks runātājs, tu esi arī fantastiks gleznotājs. Tā fantastiskā puse Tev ir tā spēcīgākā.” Mākslinieka stāstījumu turpināja viņa dēls Toms Zvirbulis, galerijas “Birkenfelds”vadītājs, kas arī atbalstīja grāmatas izdošanu. Viņš atklāja, ka redzēja un atcerās, kā tapa šie darbi un izteica prieku, ka tie tagad tiek saglabāti paliekoši un pieejami, viņš pateicās LU Muzeja dierektorei I. Gudakovskai, Universitātei, I. Vilkam, apgādam, vāka autorei un citiem, kas ieguldīja darbu šīs grāmatas tapšanā.

LU Muzeja eksperts I. Vilks mākslinieka darbus raksturoja kā lielisku sintēzi tai sajūtai, kā mēs sajūtam kosmosu ar tiem tiešām reālajiem notikumiem vēsturē kamēr cilvēces sapnis par kosmosu tika īstenots, aptverot plašu vēsturisko telpu un laiku, sākot ar šumeru mītiem, nonāk līdz 20. gadsimtam un pašam F. Canderam.

Atvēršanas  svētku uzrunas noslēdza Muzeja direktore I. Gudakovska, izsakot pateicību visiem, kas bija iesaistīti “Muzeju sērijas” grāmatas tapšanā, par “Muzeja sērijas” logotipa izstrādi Klāvam Loram, prorektoram V. Segliņam par atbalstu, māksliniekam J. Zvirbulim, viņa sievai Dzintrai Andrušaitei par kolekcijas tapšanas aprakstu, Ilgonim un Guntai Vilkiem par kolekcijas vienību aprakstu, S. Livdānei par sagatavotajām fortoreprodukcijām, kā arī LU Akadēmiskajam apgādam un tā direktorei Aijai Rozenšteinei, kas izteica novēlējumu drīz turpināt  “Muzeja sērijas” izdošanu. Grāmatas māskliniece Baiba Lazdiņa, saņemot pateicības vārdus, atzina, ka darbs pie šīs grāmatas bijis neparasts un patīkams. Pateicības vārdi tik nosūtīti izdevuma redaktorei Rutai Puriņai.

Svētku noslēgumu viesi pavadīja sarunās ar mākslinieku, muzeja darbiniekiem, fotografējot, priecājoties par skaisto izdevumu un ļaujoties kosmosa sajūtai, kas virmo ap mākslinieku, jo kā viņš pats izteicās “Visur man vilkās pakaļ tā kosmiskā aura”.

LU Muzeja darbinieki gandarīti par padarīto un jaunu ideju iedvesmoti vēl sev un visiem, lai sapnis par lidojumu nebeidzas!

Grāmatas atvēršanas svētki fotomirkļos 

Dalīties

Saistītais saturs

Izdota Ferdinanda Erdmaņa Štolla sēņu pasaulei veltīta grāmata
15.05.2023.

Izdota Ferdinanda Erdmaņa Štolla sēņu pasaulei veltīta grāmata

“Zvaigžņu aicinājums” – jauna grāmata Muzeja sērijā
26.07.2021.

“Zvaigžņu aicinājums” – jauna grāmata Muzeja sērijā

Zinātnes kafejnīcā: kosmosa skaistums fotogrāfijās
08.10.2019.

Zinātnes kafejnīcā: kosmosa skaistums fotogrāfijās

„Zvirbulis. Kosmoss. Akvareļi” grāmatas atvēršanas svētki
11.09.2019.

„Zvirbulis. Kosmoss. Akvareļi” grāmatas atvēršanas svētki