Aplūkojot Cilvēka patoloģiju kolekciju makropreparātus
Aplūkojot Cilvēka patoloģiju kolekciju makropreparātus

Jau pagājušajā gadā mēs priecājāmies par kuplo apmeklētāju skaitu, bet šogad Muzeja nakts Latvijas Universitātes (LU) aktivitātes apmeklēja ap 2000 interesentu. Pie tam daudzi no viņiem - divas un pat visas trīs pasākuma norises vietas. Apmeklētāju vidū bija daudz ģimeņu ar bērniem un jaunieši.

"Muzeju nakts fotomirkļos"

Muzeja nakts pasākuma aktivitātes tika organizētas trīs norises vietās Latvijas Universitātē: LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, centrālajā LU ēkā Raiņa bulvārī 19 un bijušās Bioloģijas fakultātes ēkā Kronvalda bulvārī 4. Pasākuma aktivitātēs iesaistījās visas LU Muzeja krājuma kolekcijas, Komunikāciju un inovāciju departaments, Teoloģijas fakultāte, Lībiešu institūts, radio NABA, brīvprātīgie un atbalstītāji.

Zinātņu mājas vairākos stāvos un aktivitāšu stacijās organizatori četru stundu garumā stājās sabiedrības veselības sardzē. LU Medicīnas fakultātes studenti, izmantojot LU Muzeja Cilvēka patoloģijas kolekcijas visu cilvēka sistēmu orgānu patoloģiju makropreparātus, demonstrēja redzamās ārējās pārmaiņās cilvēku orgānos. Apmeklētājus pārsteidza iepriekš neredzētā cilvēka organismā izveidojušos akmeņu kolekcija, parazitāro saslimšanu demonstrējami, jo cilvēki speciāli bija mērojuši ceļu uz LU to ieraudzīt.

Iespēju uzlabot zināšanas un prasmes daudzi interesenti izmantoja vairākās pieturās: viktorīnā „ Tavs organisma“, mikroskopisko patoloģisko preparātu apskatē mikroskopos, anatomiskās spēlēs "Saliec plaukstu pats", "Saliec orgānus pats", “Mīts vai patiesība”, vingrošanas stacijā sēdoša darba darītājiem, pirmās palīdzības informācijas stacijā, lekcijā par cilvēka imūndeficīta vīrusu un seksuāli transmisīvajām infekcijām, datorspēlē “Veselībnieks”.

Par interesi un aktīvu dalību aktivitāšu dalībnieki tika apbalvoti ar diplomiem, sponsoru balvām - konfektēm ar Muzeju nakts apdruku, aprocēm, C vitamīnu, atstarotājiem, hematogenu, mugursomām un lietussargiem.

Zinātņu mājas apmeklētāji devās LU vēstnešu vadītajās ekskursijās pa jaunuzbūvēto ēku, lai iepazītos ar infrastruktūru studijām un pētniecībai. Viņiem tika sniegta izsmeļoša informācija par studijām LU īsfilmu, izdales materiālu un stāstījuma formā.

Apmeklētāji pēc Zinātņu mājā piedāvātajām aktivitātēm stāstīja: „Zinātņu māja ir kā lieliska vieta atelpai un enerģijas atgūšanas vieta!" Papildus citu universitāšu studenti bija ieinteresēti mācīties tieši jaunajās Akadēmiskā centra ēkās, tāpēc vairākkārt jautāja, vai ir iespējams studiju procesam pievērsties Torņkalnā. Savukārt Medicīnas fakultātes studenti – pasākuma organizatori stāstīja: „Tā bija lieliska iespēja mācīties pašiem un izglītot citus par savu nākotnes darbības nozari, tā ir vienreizēji fantastiska sajūta!“

Mērķtiecīgu un nepārtrauktu apmeklētāju plūsmu saistīja LU Muzeja un LU Teoloģijas fakultātes piedāvājums LU ēkā Raiņa bulvārī 19.

Ceļojumu ar akadēmisko laika mašīnu ēkas foajē ceļotāji sāka ar 20. gadsimta 30. gados pareiza laika noteikšanu: teleskopu un hronogrāfu, kas iestādēm sūtīja laika signālus. Apmeklētājiem bija interese par to, ka kanāla malā pretī LU galvenajai ēkai agrāk ir bijis novērojumu paviljons, un ka laika signāli no Astronomiskās observatorijas padoti arī uz Laimas pulksteni. Šo informāciju papildināja buklets līdzņemšanai un stends par astronomisko paviljonu.

Turpinot ceļojumu, tika iepazīta LU Lielā aula un tās vēsture vēsturiskajos attēlos stendā un LU Muzeja speciālista komentāros, bet animācijas video uz lielā ekrāna kā pasākuma vizītkarte vēstīja par Latvijas valsts pirmās nacionālās Alman mater vēstures faktiem, kur dzimusi Latvijas valsts intelektuālā sabiedrība. Īso un kodolīgo video animāciju ļoti novērtēja gan apmeklētāji brieduma gados, gan jauni, ārzemju viesi, piepildot Lielās Aulas sēdvietas.

LU Teoloģijas fakultātes sagatavotā izstāde par Martina Lutera fundamentālajām 95 tēzēm un to nozīmi Eiropas un Latvijas vēsturē saistīja LU apmeklētāju uzmanību, jo vēstīja par to, kā veidojās izglītota sabiedrība kā Latvijas valsts nākotne.

LU vēstneši arī šajā ēkā piesaistīja apmeklētāju uzmanību, informējot par daudzveidīgajām studiju iespējām.

Pēc ekskursijām vēsturiskajā LU ēkā apmeklētāji stāstīja, ka atgriezīsies Raiņa bulvārī, lai apmeklētu LU Astronomisko torni un Studentu karceri. Apmeklētāji slavēja arī sagatavotos informatīvos un izklaides materiālus: „Veiksmīgais video noformējums noturēja uzmanību visu skatīšanās laiku, bija interesants un izglītojošs; īss un izklaidējošs, lieliski iederējās Muzeju nakts konceptā.“

Visas LU Muzeja dabaszinātņu kolekcijas Kronvalda bulvārī aicināja: “Kāp augstāk!”, kas bija aicinājums ne tikai uzkāpt līdz šīs ēkas augstākajam 4.stāvam, bet arī pilnveidoties, tiecoties pēc jaunas informācijas, sekojot ieteikumam: “Kāp augstāk eglē visskaistākajā pēc zelta lūkoties un taura taurē klausīties.” 

Dabaszinātņu kolekciju aktivitāšu iepazīšana tika organizēta kā orientēšanās spēle, kurā aizrautīgi piedalījās ģimenes, jaunieši un pat seniori. Spēle guva lielu atsaucību, jo apmeklētāji ar interesi pa visām kolekcijām meklēja atbildes. Cilvēki ar interesi aplūkoja apskatei atvēlētās ekspozīciju daļas, bet vislielāko uzmanību saistīja iespēja darboties pašiem un papildus informācija, kas bija iegūstama dzīvajā komunikācijā ar darbiniekiem.

Botānikas un mikoloģijas kolekcijas telpā apmeklētāji pārsvarā aplūkoja pilnveidoto čiekuru ekspozīciju un jokoja par lielo čiekuru krišanu uz galvas. Vairāki izmēģināja čiekuru spēles.

Ģeoloģijas kolekcijas apmeklētājus pārsteidza Latvijas zelts, viņi mācījās, kā atšķirt īstu zeltu no neīsta. Muzeja speciālisti bija iepriecināti, ka apskatīt piedāvājumu un ielūkoties Ģeoloģijas ekspozīcijā jaunajā vietā mērķtiecīgi bija atnākuši ģeoloģijas, ģeogrāfijas, vēstures, arheoloģijas, ķīmijas speciālisti, kuriem varēja piedāvāt arī turpmākas sadarbības iespējas.

Uzzināt par tauru un apskatīt taura ragus varēja Zooloģijas kolekciju telpā. Apmeklētāji uzzināja, ko vēl bez taurēšanas ar tiem var darīt. Baibas Dambergas grafikas izstādi “Es un citi es” apskatīt un izzināt lībiešus varēja ieklausoties lībiešu valodā, skatoties dokumentālās filmas par lībiešiem un sarunās ar LU Lībiešu institūta darbiniekiem. 

"Neviens apmeklētājs no Kronvalda 4 neizgāja ārā neapmierināts, visi bija smaidīgi un ļoti laipni," pēc pasākuma stāstīja organizatore. Apmeklētāji atzina, ka speciāli devušies uz LU Kronvalda bulvāri, lai uzzinātu par studijām dabaszinātnēs un atpūstos pēc intensīvās darba nedēļas. "Jūs esat ļoti pacentušies, šeit ir ko redzēt," atzina apmeklētāja.

Dalīties

Saistītais saturs

LU Muzejs aicina ļauties Muzeja nakts piedzīvojumiem
06.05.2022.

LU Muzejs aicina ļauties Muzeja nakts piedzīvojumiem

18. maijs - Starptautiskā Muzeju diena
18.05.2021.

18. maijs - Starptautiskā Muzeju diena

Jaunieguvums LU Muzeja čiekuru kolekcijā
15.10.2019.

Jaunieguvums LU Muzeja čiekuru kolekcijā

Muzeju nakts Latvijas Universitātē
14.05.2019.

Muzeju nakts Latvijas Universitātē

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Bijušā astronomisko novērojumu paviljona novietojuma shēma
13.05.2019.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Bijušā astronomisko novērojumu paviljona novietojuma shēma