Latvijas Universitātes vadība jaunajos amata tērpos
Latvijas Universitātes vadība jaunajos amata tērpos

Latvijas Universitātes (turpmāk - LU) Muzeja krājumā atrodas attēls, kurā iemūžināts brīdis, kad LU vadība 1938. gada 16. novembra svinīgajā LU karoga pasniegšanas un iesvētīšanas pasākumā ierodas jaunajos amata talāros. Attēlā redzams (no kreisās uz labo) prorektors saimniecības lietās prof. Dr. Jānis Kārkliņš, prorektors studentu lietās prof. Dr. Alfrēds Vītols un tobrīdējais LU rektors prof. Dr. Mārtiņš Prīmanis. Divi oriģinālie komplekti no šiem vēsturiskajiem LU tērpu komplektiem glabājam LU Muzeja vēstures kolekcijā.

Katras augstākās mācību iestādes simboli ir himna, karogs un ģerbonis, kā arī fakultāšu emblēmas un rekotra, dekānu un pasniedzēju talāri un citas amata zīmes. Latvijas Universitāte par šāda veida atribūtiku sāka domāt un veikt iestrādes 1929. gadam. Kā pirmā tika sakomponēta universitātes himna, kura pirmo reizi tika atskaņota LU 10. gadadienā 1929. gada 28. septembrī.

Ideja par LU amatpersonu un mācībspeku talāru veidošanu radās 1937. gadā. Tajā pašā laikā radās ideja arī par LU zīmoga un svinīgā karoga izveidi. 1938. gada 11. janvārī Izdaiļošanas komisijas sēdes dalībnieki nolēma zīmogu veidot ovālu ar LU galvenās ēkas attēlu pēc prof. K. Rončevska veidotās LU zelta medaļas parauga; lēma arī par LU karogu – tas tiktu veidots pēc Latvijas sarkanbaltsarkanā karoga parauga, bet papildinot to ar baltu ovālu, kuram pa vidu ar zelta diegiem būtu izšūta LU galvenā ēka ar uzrakstu “Latvijas Universitāte”.

Šajā pašā sēdē Komisija nolēma ieteikt arī jaunu amata tērpu izgatavošanu – talāru zilā krāsā, visām LU fakultātēm vienādus. Talāram bija paredzēts pievienot arī tādas pašas krāsas samta šalveida apkakli un piedurkņu apdari; no tumši zila samta veidoja arī amata cepuri. Šie tērpi tika darināti Armijas ekonomiskajā veikalā (mūsdienās T/c Galerija Centrs).

Tērpu bija paredzēts nēsāt Latvijas Universitātes, citu universitāšu, zinātņu akadēmiju un līdzīgu zinātņu iestāžu svinīgajos aktos un sēdēs, valsts svētkos un audiencēs pie Valsts Prezidenta. Pie talāra piederoša bija arī galvassega, un šis tērps bija paredzēts rektoram, prorektoriem, dekāniem, Universitātes padomes locekļiem – profesoriem un Padomes locekļiem – štata docentiem.

1991. gadā LU amata tērpi tika atjaunoti, saglabājot to piegriezumu un šuvuma vēsturiskā modeļa identitāti. Vienīgās veiktās izmaiņas bija krāsu lietojumā – LU rektoram, prorektoriem un Senāta priekšsēdētājam tika piešķirti melnas krāsas talāri ar melna samta apdari un galvassegu; dabas zinātņu fakultāšu dekāniem – melni tērpi ar zaļu samta padari un galvassegu; humanitāro zinātņu fakultāšu dekāniem – melni tērpi un zila samta apdare un galvassega;  eksakto zinātņu fakultāšu dekāniem – melni tērpi ar purpura samta apdari un galvassegu; 1997. gadā atjaunotajā Medicīnas fakultātē dekānam piešķīra tumši sarkanas krāsas samta apdari un galvassegu.

Dalīties

Saistītais saturs