Atzīmējot ābeļu dzimtas (Malus Mill.)  pētnieka Voldemāra Langenfelda 100 gadu jubileju, par Latvijas Universitātes Muzeja Mēneša priekšmetu augustā ir izvēlēts zinātnieka aptuveni 500 lapu lielais ābeļu herbārijs, kas glabājas LU Muzeja botānikas un mikoloģijas kolekcijās. Izstāde ir  veidota kā fotogalerija, kas sniedz nelielu ieskatu pētnieka bagātīgajā herbārijā, kur atrodam paraugus ne tikai no dažādām Latvijas vietām, bet arī paraugus, kas ievākti ārpus mūsu zemes robežām. To apskatīt iespējams ŠEIT.

Ābeļu ģints morfoloģija, filoģenēze un sistemātika bija V. Langenfelda mūža galvenais pētījums, kura rezultāts bija ne tikai zinātnisku un populārzinātnisku publikāciju klāsts, kandidāta un doktora disertācijas, bet to rezultātā tika izstrādāta jauna, moderna ābeļu ģints sistemātika. Lai šo darbu veiktu V. Langenfelds apguva milzīgu materiālu apjomu, devās ekspedīcijās, kā rezultātā tika izveidots šis herbārijs, kura vākumi aptver laika posmu no 1956. līdz 1969. gadam. 1990. gadu beigās profesors savu herbāriju novēlēja  LU Muzejam (toreiz – LU Zinātņu un tehnikas vēstures muzejs), kur tas glabājas arī tagad.

Vairāk par šo nozīmīgo herbāriju var uzzināt LU Muzeja tīmekļa vietnes rubrikā Mēneša priekšmets, savukārt V. Langenfelda vāktā herbārija saraksts ir pieejams LU E-resursu repozitorijā. Ar visu herbāriju iespējams iepazīties LU Muzeja Botānikas un mikoloģijas kolekcijās, apmeklējumu iepriekš piesakot šeit.

Dalīties

Saistītais saturs

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Voldemāra Langenfelda ābeļu herbārijs
03.08.2023.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Voldemāra Langenfelda ābeļu herbārijs

NEAIZMIRSTAMĀS BIOGRĀFIJAS. Botāniķis - pedagogs – dārzkopis Voldemārs Langenfelds
27.07.2023.

NEAIZMIRSTAMĀS BIOGRĀFIJAS. Botāniķis - pedagogs – dārzkopis Voldemārs Langenfelds