Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Dabas mājā Torņakalnā, Jelgavas ielā 1, uz lielajām kāpnēm atklāta izstāde, kas veltīta lakstīgalu ģints pārstāvjiem LU Muzeja Zooloģijas kolekcijās, akcentējot lakstīgalas gada putna 2023 statusu.

LU Muzeja krājumā atrodami 3 lakstīgalu ģints eksemplāri: lakstīgala (Luscinia luscinia), rietumu lakstīgala (Luscinia megarhynchos) un zilrīklītes (Luscinia svecica) divu pasugu (ziemeļu zilrīklīte, Luscinia svecica svecica, dienvidu zilrīklīte, Luscinia svecica cyanecula) eksemplāri – izbāzeņi, ādiņas un olu paraugi.

Lakstīgalas, lai arī nelielas, pelēcīgi brūnas un šķietami uzmanību nepiesaistošas, ir ne tikai uzmanības vērtas ar savu daiļo dziesmu, bet šo putnu skaits Latvijas teritorijā pakāpeniski samazinās, kā arī tās ir kā simbolisks atbalsts Ukrainai, kur lakstīgalas ir neoficiāls tautas simbols. Visi šie aspekti rosinājuši izvirzīt to par gada putnu 2023. Šai ģintij Latvijas teritorijā piederīga ir arī vēl kāda suga – zilrīklīte. Tās izceļas ar košo krūšu spalvu krāsojumu.

Kopumā lakstīgalas jau izsenis bijušas klātesošas un aizvadījušas latviešu ikdienu ar pavasarīgajām dziesmām. Tieši tādēļ izstādes tapšanas laikā uzmanība tika vērsta arī uz lakstīgalu lomu folklorā. Visdažādākās tautasdziesmas un ticējumi par krasi atšķirīgām tēmām ir sastopami visā Latvijā.

Izstāde Dabas mājā būs pieejama apskatei visu vasaru. Citus LU Muzeja Zooloģijas kolekciju dārgumus iespējams aplūkot Kronvalda bulvārī 4, 4. stāvā. Apmeklējumu iepriekš jāpiesaka muzeja mājaslapā vai pa tālr.: 67034013

Izstādi sagatavoja krājuma glabātāja Madara Smeltere

Dalīties

Saistītais saturs

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Lakstīgalu paraugi Zooloģijas kolekcijās
05.06.2023.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Lakstīgalu paraugi Zooloģijas kolekcijās