"Tartu Universitātes Studentu karcera stāsti" vāka priekšpuse. Foto: Rūdolfs Rubenis
"Tartu Universitātes Studentu karcera stāsti" vāka priekšpuse. Foto: Rūdolfs Rubenis

Latvijas Universitātes (LU) Muzeja sadarbības partneris Studentu karcera vēstures pētniecībā, Tartu Universitātes Muzejs, atsūtīja dāvanu – grāmatu “Tartu Universitātes Studentu karcera stāsti” (Tales of the Lock-up at the University of Tartu). Tartu Universitātes Muzejs kā pieredzējusi atmiņu institūcija ir sniegusi labus padomus Studentu karcera izpētē un specifikā LU Muzejam, piedaloties Baltijas-Vācijas augstskolu biroja finansētajā projektā Student Karzer Phenomenon in the Context of the History of European Universities (2021. gada 1. jūnijs-15. novembris) kā sadarbības partneris un LU 80. starptautiskās zinātniskās konferences sekcijas “Zinātņu vēsture un muzeoloģija” sēdes “Studentu karcera fenomens Eiropas universitāšu vēstures kontekstā” 2022. gada 17. martā kā dalībnieks. Dāvinājums ir faktoloģiski bagāts un mākslinieciski saistošs, no kā LU Muzeja speciālisti varēs iedvesmoties un fiksēt kopīgo un atšķirīgo starp universitāšu vēsturiskajiem Studentu karceriem, paplašinot redzesloku par Studentu karceri kā Eiropas augstākās izglītības vēstures sastāvdaļu.

Grāmatas autors ir igauņu vēsturnieks, Tartu Universitātes vēstures un arheoloģijas doktora grāda pretendents, Tartu Universitātes Muzeja kurators un Igaunija Biogrāfiskā institūta centra pētnieks Kens Irds (Ken Ird), kurš kopā ar kolēģi – Kristīni Tidebergu (Kristiina Tiideberg), igauņu mākslinieci un Igaunijas Mākslas muzeja fonda kuratori – veica pētījumu par Tartu Universitātes vēsturisko Studentu karceri, fokusējoties uz stāstiem par to. Ar stāstiem saprot ieslēgto studentu atstātās vēstures liecības Studentu karcerī, Tērbatas Universitātes dokumentāciju par ieslēgtajiem studentiem un viņu izdarītajiem pārkāpumiem studiju laikā, kā arī vēsturiskās fotogrāfijas par ikdienu Studentu karcerī.

Grāmata ir strukturēta tematiski, nevis hronoloģiski. Tā sākas ar paša Tartu Universitātes Studentu karcera vēsturi, kam seko interesanti stāsti par studentu izdarītajiem pārkāpumiem, ikdienas dzīvi karcerī, Studentu karcera mākslu un tās ieslēgto studentu radošajām izpausmēm.

LU Muzejs gatavo savu grāmatu Muzeja sērijā par LU vēsturiskajā Studentu karcerī ieslodzītajiem. Tāpēc igauņu izdotā grāmata ir lielisks piemērs, kā muzejiem radoši un vizuāli saistoši ir jāinformē sabiedrība par specifiskiem vēstures jautājumiem un artefaktiem.

 

Papildus informācija

Latvijas Universitātes vēsturiskais Studentu karceris / with ENG subtitles

Student Karzer Phenomenon in the Context of the History of European Universities / ENG + GER

Ken Ird

Kristiina Tiideberg

Publications of the Tartu University Museum

Lock-ups (Karzer) in the 19th century Tartu

Latvijas Universitātes Muzeja sekcija "Zinātņu vēsture un muzeoloģija": referātu tēžu krājums

Dalīties

Saistītais saturs

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Rīgas Politehnikuma studentu disciplinēšanas regula
09.11.2022.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Rīgas Politehnikuma studentu disciplinēšanas regula