Pulksteņu istaba. Foto: G. Vilka
Pulksteņu istaba. Foto: G. Vilka

19. oktobrī Latvijas Universitātē (LU) svinīgi tika atklāta LU Muzeja izveidotā jaunā ekspozīcija, kas atspoguļo LU Astronomiskās observatorijas darbību 20. gadsimtā. Šajā dienā LU arī saņēma Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vēstuli, par to, ka ekspozīcijas sastāvā ietilpstošā Pulksteņu istaba novērtēta kā valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa “Rīgas Politehniskā institūta galvenā ēka, tagad Latvijas Universitāte” (valsts aizsardzības Nr. 6526) sastāva objekts ar nosaukumu “Astronomiskās observatorijas Laika dienesta pulksteņu istaba”, nosakot tai industriāla pieminekļa tipoloģisko grupu.

Laika dienesta autentiskā pulksteņu istaba ir iekļauta jaunajā LU Muzeja Astronomiskās observatorijas darbības simtgades ekspozīcijā, kas atrodas vēsturiskajās observatorijas telpās, kuras astronomi izmantojuši 150 gadus. Tieši Pulksteņu istaba, kur noteica un glabāja pareizo laiku jau kopš 1869. gada, ir ekspozīcijas stūrakmens. Kad 1922. gada 18. oktobrī tika izveidota LU Astronomiskā observatorija, tās galvenais uzdevums bija precīzā laika noteikšana. Laiku noteica, uztverot speciālus radiosignālus un veicot zvaigžņu novērojumus.

Savu tagadējo izskatu Pulksteņu istaba ieguva 1924. gadā, kad tajā tika uzstādīti vairāki precīzi pulksteņi, kuri tika savienoti ar speciālām slēgtāfelēm, uz kurām atradās releji, komutatori un mērinstrumenti. Laika signāli no Astronomiskās observatorijas pulksteņiem tika padoti uz Rīgas svarīgākajām iestādēm, tai skaitā telegrāfu un dzelzceļa staciju. Tie darbināja „runātāju pulksteni” telefona centrālē un pilnā stundā radiofonā noraidīja precīzā laika signālu. No observatorijas laika signālus saņēma arī visiem zināmais "Laimas pulkstenis".

Dalīties

Saistītais saturs

LU Muzejs aicina izzināt Astronomiskās observatorijas 100 gadu vēsturi
18.10.2022.

LU Muzejs aicina izzināt Astronomiskās observatorijas 100 gadu vēsturi

Tiks atklāta jauna astronomijas ekspozīcija vēsturiskajās telpās
12.10.2022.

Tiks atklāta jauna astronomijas ekspozīcija vēsturiskajās telpās