Atvadīšanās pasākums pie Brīvības pieminekļa
Atvadīšanās pasākums pie Brīvības pieminekļa

LU Muzejs aicina ikvienu interesentu piedalīties atjautīgā orientēšanās nodarbībā pa Barikāžu norises vietām Vecrīgā un Rīgas centrā, lai uzzinātu un iepazītos ar 1991. gada janvāra Barikāžu laika vētrainajiem notikumiem, meklējot tā laika norises vietas un risinot tur atjautīgus, reizēm asprātīgus uzdevumus.

Nodarbības mērķis ir ieinteresēt dalībniekus par Barikāžu notikumiem kā Latvijas neatkarības cīņām orientējoties vidē, kas saistītas ar Barikāžu norises vietām. Krievijas-Ukrainas kara (2014-šodien) eskalācija, 4. maija Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas un 21. augusta Konstitucionālā likuma par “Latvijas Republikas valstiskuma statusa” pieņemšanas svētku dienas ir aktualizējušas nepieciešamību Latvijas sabiedrībai atcerēties un pieminēt Latvijas valsts pilsoņus, neatkarīgi no etniskās piederības, kuri 1991. gada janvārī bija iesaistīti Barikāžu būvniecībā un stratēģiski svarīgo objektu kā Latvijas Iekšlietu ministrijas aizstāvēšanā no PSRS varas iestāžu mēģinājumiem apturēt Latvijas valstiskum atjaunošanu.

Par nodarbības norises vietu izvēlēts Rīgas centrs, kurā ir atrodamas 1991. gada Barikāžu notikumu piemiņas vietas. Šīs piemiņas vietas ir izvēlētas kā orientēšanās kontrolpunkti, kas dalībniekiem būs jāatrod orientēšanās ceļā, risinot atjautīgus uzdevumus.

Orientēšanās maršruts: Rīgas pils - Domu Baznīca - Saeima un tās apkārtne - Barikāžu piemiņas laukums - Bastejkalns un kanālmalas apkārtne - bijusī Latvijas Iekšlietu ministrijas ēka - Latvijas Universitātes galvenā ēka - Brīvības piemineklis.

Nodarbības apraksts un pieteikšanās pieejama šeit.

Papildus informācija:

PSRS Sevišķās nozīmes milicijas vienību (OMON) uzbrukums Latvijas Iekšlietu ministrijai 1991. gada 20. janvārī

Ceļā uz Latvijas valsti: 4. maija Neatkarības deklarācija

Latvijas neatkarības atjaunošana

Latvijas neatkarības atjaunošanai de facto – 20

VIDEO: Kas bija barikādes?

Dalīties

Saistītais saturs