Baldones Astrofizikas observatorija. Foto: Gunta Vilka
Baldones Astrofizikas observatorija. Foto: Gunta Vilka

Baldones Astrofizikas observatorijā, kas atrodas netālu no Baldones – Riekstukalnā, atklāta izstāde „Kosmosa skaistums fotogrāfijās”, kas apmeklētājiem pieejama līdz 2022. gada oktobra beigām. Interesenti šeit var iepazīties ar Latvijas Universitātes Muzeja 2019. gada Zinātnieku naktij veidoto portāla Starspace fotogrāfiju konkursa 10 gadu labāko astronomisko darbu ceļojošo fotoizstādi.

Kosmisko objektu fotogrāfijas mūsdienās uzņem gan astronomijas amatieri savam priekam, gan profesionāļi. Profesionāļi to, protams, veic darba vajadzībām – kosmosa dzīļu pētījumos, jaunu asteroīdu meklējumos, satelītu novērojumos. Visbiežāk viņi iegūst foto uzņēmumus ar lieliem teleskopiem, jo kosmiskie attālumi ir milzīgi.

Pateicoties ar elektroniku aprīkotiem fotoaparātiem un brīvi nopērkamiem teleskopiem, nu arī astronomijas amatieri var iegūt teicamas kvalitātes kosmosa attēlus. Latvijas Universitātes Muzeja F. Candera un Latvijas astronomijas kolekcijā glabājas 20. gadsimta 50. – 80. gados Latvijas amatieru uzņemtie astronomiskie attēli. Tiem, protams, ir vēsturiska nozīme, bet salīdzinot šos attēlus ar izstādē aplūkojamajiem, mēs redzam kolosālu atšķirību, ko šodienas jaunā tehnika ir devusi foto mīļotājiem. Jaunās tehnoloģiskās iespējas ir veicinājušas cilvēkos vēlmi un interesi doties ārā un fotogrāfēt, meklēt labākās vietas, rakursus, sekot astronomiskiem notikumiem. Tā parādījusies jauna astronomijas amatieru paaudze, kas ļoti aktīvi fotografē un ar prieku dalās ar saviem darbiem.

Tā kā izstāde ir izvietota Baldones observatorijas Šmita teleskopa telpās, tas dod interesentiem iespēju iepazīties ar šo unikālo vietu – Latvijas lielāko optisko teleskopu. Tāpat šeit iespējams pieteikties planetārija seansiem. Vairāk lasiet Baldones observatorijas interneta vietnē.

Dalīties

Saistītais saturs

Zinātnes kafejnīcā: kosmosa skaistums fotogrāfijās
08.10.2019.

Zinātnes kafejnīcā: kosmosa skaistums fotogrāfijās