Foto: LU Muzeja krājums
Foto: LU Muzeja krājums

Alfons Piterāns ir zinātnieks – izcils ķērpju pētnieks un pedagogs.

Alfons Piterāns dzimis 1930. gada 9. decembrī Ludzas apkārtnē, Istalsnas ciema “Auziņu” mājās. Tur pat Istalsnā zēns pabeidza pamatskolu, vēlāk mācījās Ciblas vidusskolā. Tālāk dzīves gaitas viņu atveda uz Rīgu, kur no 1950. līdz 1954. gadam viņš studēja Latvijas Valsts pedagoģiskā institūta Dabas zinātņu fakultātē. Jau studiju laikā pasniedzēja Emīlija Ozoliņa pamudināja viņu pievērsties ķērpju pētniecībai. Tolaik ķērpji bija maz pētīta organismu grupa, trūka literatūras un zināšanu par tiem.

Pēc institūta absolvēšanas jaunais zinātnieks sāka strādāt institūtā kā laborants, ko 1958. gadā apvienoja ar Latvijas Valsts universitāti. Pēc apvienošanas Alfons Piterāns uzsāka darba gaitas Bioloģijas fakultātē, vienlaikus 1962. gadā sākot studijas LU aspirantūrā. Aspirantūras laikā viņš pētīja Daugavas ielejas ķērpju floru. Disertāciju viņš aizstāvēja tagadējā Pēterburgā 1965. gadā. 1970. gadā Alfons Piterāns kļuva par Bioloģijas fakultātes docentu.

Alfons Piterāns ir vadījis daudzus studiju kursus kā arī studentu vasaras prakses Latvijā un tālās prakses Vidusāzijā (1966. gadā), Ziemeļosetijā (1981. gadā), Uzbekijā un Vācijā (bijušajā VDR teritorijā).

Alfons Piterāns piedalījās un organizēja zinātniskās ekspedīcijas uz Slīteres rezervātu, Gaujas Nacionālo parku, Moricsalas rezervātu, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu un uz citām zinātniski interesantām vietām. Ekspedīcijās piedalījās Botānikas katedras docētāji, studenti un citi interesenti.

Dažādos izdevumos un enciklopēdijās zinātnieks publicējis gandrīz 800 zinātnisko un populārzinātnisko rakstu ne tikai par ķērpjiem un to aizsardzību bet arī par aļģēm, ūdens un purvu augiem, kā arī par zinātnes vēstures jautājumiem.

Docenta ievāktie un noteiktie ķērpju herbāriji (aptuveni 22 000 ķērpju paraugu) glabājas LU Muzeja krājumā.

Alfonam Piterānam 1996. gadā tika piešķirta H. Skujas balva. Kopš 2001. gada Alfons Piterāns ir Latvijas valsts emiretētais zinātnieks, joprojām sniedz konsultācijas ķērpju noteikšanā un strādā Latvijas Universitātes herbārijā.

Teksta sagatavošanā izmantoti LU Muzeja krājuma materiāli.

Dalīties

Saistītais saturs

"Zinātņu vēstures un muzeoloģijas" sekcijas sesija "Zooloģijas Muzejam 100"
02.03.2021.

"Zinātņu vēstures un muzeoloģijas" sekcijas sesija "Zooloģijas Muzejam 100"

Biologam DR. BIOL. Emeritus Edgaram Vimbam - 90
18.05.2020.

Biologam DR. BIOL. Emeritus Edgaram Vimbam - 90