Dziesmuvaras dibinātāji (kopija, LUM krājums)
Dziesmuvaras dibinātāji (kopija, LUM krājums)

Latvijas Universitātes Muzejā LU pašdarbības kolektīvu kolekcijā atrodas Heinriha Vītiņa apkopotā jauktā kora “Dziesmuvara” vēsture, kas stāsta par kora izveidošanās apstākļiem, koncertdarbību, repertuāru, sadarbību ar citiem koriem un kora vērtējumu sabiedrībā. Pārsvarā visi materiāli un dati manuskriptā ir par kora darbību Latvijā līdz tā slēgšanai 1944. gadā.

Jauktais koris un studentu biedrība “Dziesmuvara” izveidojusies 1925. gada 9. aprīlī, atšķeļoties no LU kora. Par pirmo “Dziesmuvaras” diriģentu uzaicināts komponists Alfrēds Kalniņš, kurš neatteicis šim piedāvājumam, un pavada kori kā diriģents tā pirmo pastāvēšanas gadu. Pēc Kalniņa par diriģentu kļūst Ādolfs Ābele, kura laikā koris kļūst pazīstams kā Latvijā, tā arī ārzemēs. Tiek rīkoti koncerti gan Rīgā, gan mazpilsētās, gan arī rīkoti braucieni uz ārzemēm. Pirmā starptautiskā sadarbība “Dziesmuvarai” tika dibināta ar zviedru studentu vīru kori “Orpheidränger” un Tartu Universitātes jaukto kori “Tartu Uliopilas Segakoor”.

Līdz ar Otro pasaules karu, Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas okupāciju, 1940. gada rudenī iznāca Latvijas Universitātes prezidija rīkojums par visu studentu organizāciju likvidāciju, līdz ar to tika likvidēta arī “Dziesmuvaras” biedrība un seniešu kopa. Turpmāk koris eksistēja kā viens no studentu arodorganizācijas koriem – gan atlikušo padomju okupācijas, gan vācu okupācijas laikā. 1944. gadā koris pilnībā beidz savu darbību; uz šo brīdī korī dzied apmēram 340 cilvēku, un drīz vien koristi tiek izkliedēti pa visu pasauli – daži tika izsūtīti, daudzi emigrēja, starp viņiem arī kora diriģents Ādolfs Ābele, daļa palika arī Latvijā. 1953. gadā Amerikas pirmo latviešu dziesmu svētku laikā Čikāgā uz ASV emigrējušie dziesmuvarieši nolemj atjaunot tikai “Dziesmuvaras” organizāciju, un par tās priekšsēdētāju ievēl Jāni Verneru Vītiņu, kurš sastādīja “Dziesmuvaras” biedrības statūtus. “Dziesmuvara” emigrācijā izveidojusies ne tikai par dziesmuvariešu apvienojošu organizāciju, bet arī par latviešu kultūras nesēju, kopēju un veicinātāju.

“Dziesmuvaras” biedrība un koris Latvijā atjaunots 2000. gadā. Kā pirmais atjaunotās “Dziesmuvaras” diriģents tiek pieaicināts Ainārs Rubiķis, pēc tam kori diriģē Edgars Račevskis, Krista Audere un Aivis Greters. Šobrīd kori vada diriģente Nora Žeigure.

Sīkāka informācija par kora darbību, jauno dziedātāju uzņemšanu un kontaktiem: www.dziesmuvara.lv. Ar jauktā kora “Dziesmuvara” vēsturi un citiem Latvijas Universitātes pašdarbības kolektīviem ir iespējams iepazīt Latvijas Universitātes Muzeja vēstures kolekcijā. Kontakti: muzejs@lu.lv, telefona numurs 67034566.

Dalīties