Foto no Latvijas Universitātes Muzeja krājuma. Autors - Aigars Hibneris.

Mēneša priekšmets - fotogrāfija no 1989. gada oktobra "Padomju studenta" - Latvijas Universitātes darbinieku un studentu pretenzijas pret Latvijas Tautas frontes pārmērīgu pakļautību Padomju Savienības Komunistiskajai partijai.

Latvijas Tautas frontes Latvijas Universitātes dibināšanas konference notika Rīgā, 1988. gada 24. novembrī – laikā, kad Universitāti vēl sauca par Latvijas Valsts Universitāti. Dibināšanas konferences laikā tika ievēlēta ne tikai Universitātes Tautas frontes nodaļas valde un citi vadošie orgāni – nodaļas Valde, Pamatvirzienu un dibināšanas konferences Rezolūciju redakcijas komisija, Orgkomiteja (Organizatoriskā komiteja) un Balsu skaitīšanas komisija, bet arī apzinātas 30 Latvijas Valsts Universitātē esošas Latvijas Tautas frontes grupas, pieņemts nodaļas nolikuma projekts, kurš balsojumā arī apstiprināts kā spēkā esošais nolikums, un pieņemtas vairākas rezolūcijas – par republikas sabiedriski politiskās situācijas atspoguļojumu masu informācijas līdzekļos, par radioelektronikas attīstību Latvijā, par strādnieku šķiras un inteliģences attiecībām Latvijas Padomju Sociālistiskajā Republikā un Par Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas tendenciozo attieksmi pret demokrātisko kustību, tāpat arī tika izstrādāts un apstiprināts nodaļas darbības pamatprincipu projekts.

Latvijas Tautas frontes Latvijas Universitātes nodaļas dokumentos redzamākie darbības virzieni ir pašas Universitātes statusa noteikšana un nodrošināšana arī turpmāk neskaidrajos 1980. gadu beigu un 90. gadu sākuma politiskajos apstākļos, latviešu valodas un kultūras aizsardzību arvien vairāk pārkrievotajā Padomju Savienības izglītības, kultūras un politiskajā vidē, kā arī studentu un jaunu vīriešu vēlēšanās dienēt armijā iespējami netālu no sava dzimtā reģiona, nevis attālākās PSRS teritorijās vai pat Afganistānā, kā tas bija raksturīgi 80. gadiem. Tautas frontes un nodaļas domas šajos jautājumos izteica rezolūcijas, raksti avīzēs un žurnālos, publiskās uzstāšanās paustie viedokļi, bet studentiem un dažkārt arī atsevišķiem indivīdiem savas atšķirīgās domas vieglāk bija paust plakātos – ar īsu, skanīgu un bieži vien ļoti radikālu saukļu palīdzību.

Vairāk par Latvijas Tautas fronti iespējams uzzināt Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja Latvijas Tautas frontes muzeja nodaļā, bet vairāk par Tautas frontes nodaļu Latvijas Universitātē - Latvijas Universitātes Muzejā.

Arī par Latvijas Universitātes Muzeja septembra mēneša priekšmetu – fotogrāfiju ar Latvijas Tautas frontei veltītiem Latvijas Universitātes studentu plakātiem vairāk iespējams uzzināt Latvijas Universitātes Muzejā, kur šobrīd tiek veidots Latvijas Tautas frontes Latvijas Universitātes nodaļai veltīta krājuma sadaļa.

Nedēļu pēc Baltijas ceļa jubilejas, jauna studiju gada pašā ieskaņā, Latvijas Universitātes 100. jubilejas gadam arvien tuvojoties, Latvijas Tautas frontes un Tautas frontes Latvijas Universitātes nodaļas 30. jubilejas gads ir piemērots laiks, lai apzinātu vienu no visu svētku un citu lielāku notikumu senāk neatņemamām detaļām – saukļus, plakātus, lozungus, kuri dažos gadījumos kļuvuši par neatņemamiem šo notikumu simboliem. Piedalīties Latvijas Universitātes Muzeja Latvijas Tautas frontes nodaļas fonda veidošanā var ikviens ar Latvijas Tautas fronti saistītais interesents, kura rīcībā atrodams kāds ar Latvijas Tautas frontes darbību Latvijas Universitātē saistīts priekšmets.

Dalīties

Saistītais saturs

Pa Barikāžu ceļu
13.01.2021.

Pa Barikāžu ceļu

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Latvijas Tautas frontes piemiņas plāksne
15.11.2020.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Latvijas Tautas frontes piemiņas plāksne