1931. gada 31. janvārī dzimusi latviešu botāniķe Dr. emeritus Gaida Ābele (dzimusi Elksne), Latvijas Universitātes (LU) docente, kas visu savu darba mūžu ir nostrādājusi LU Bioloģijas fakultātes Botānikas katedrā, Latvijas vaskulāro augu floras un veģetācijas pētniece, dabas aizsardzības zinātniskā pamatojuma speciāliste.

G. Ābele skolas gaitas sāka Rīgas Krišjāņa Barona pamatskolā, 1950. gadā absolvēja Rīgas 2. vidusskolu un rudenī uzsāka studijas Latvijas Valsts Universitātes (tagad – LU) Bioloģijas fakultātē. Studiju laikā viņa iesaistījās arī sabiedriskajās aktivitātēs, darbojās botānikas pulciņā profesora Paula Galenieka vadībā, fakultātes korī un dramatiskajā ansamblī.

Pēc studiju beigām 1955. gadā G. Elksne kā asistente uzsāka darbu Bioloģijas fakultātes Botānikas katedrā profesora P. Galenieka vadībā un trīs gadus turpināja studijas aspirantūrā Bioloģijas fakultātē. 1969. gadā zinātniece aizstāvēja disertāciju par tēmu “Lapu koku meža tipi mistrājā Zemgales līdzenumā”, par ko viņai 1970. gadā piešķīra bioloģijas zinātņu kandidāta grādu. 1959. gadā G. Ābeli ievēlēja par vecāko pasniedzēju un 1971. gadā – par docenti. 1994. gadā viņa pensionējās.

1959. gadā jaunā zinātniece aprecējās ar Arni Ābeli un mainīja uzvārdu.

Strādājot LU Bioloģijas fakultātes Botānikas katedrā, docente Ābele lasīja lekcijas, vadīja laboratorijas darbus un studentu vasaras prakses bioloģijas un ģeogrāfijas studentiem augstāko augu sistemātikā, augu ģeogrāfijā, ģeobotānikā, mežzinātnē, Latvijas floras aizsardzībā. Viņa bija daudzu diplomdarbu vadītāja un recenzente. Lielu ieguldījumu docente G. Ābele devusi studentu nodrošināšanā ar mācību grāmatām un mācību līdzekļiem. Viņa ir līdzautore 1973. gadā izdotajai grāmatai ‘’Augstāko augu sistemātika’’ un 1982. gadā izdotajai - ‘’Augstāko augu morfoloģijas un sistemātikas praktikumam’’, kā arī daudziem citiem mācību materiāliem.

1987. gadā Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidijs docentei G. Ābelei piešķīra Latvijas PSR Nopelniem bagātās dabas aizsardzības darbinieces nosaukumu. Kopš 1988. gada novembra viņa skaitījās pelnītā atpūtā, taču jau 1989.gada pavasarī fakultātes padome viņu ievēlēja docentes amatā uz pusslodzi un viņa vadīja nodarbības augstākā augu sistemātikā līdz pat 1994. gadam.

G. Ābele līdz pat 2023. gadam bija turpināja aktīvi darboties, iesaistījās dažādos projektos, kas bija saistīti ar dabas aizsardzību Allažu pagastā, piedalījās pagasta aktivitātēs, iepazīstināja tūristus, studentus un interesentus ar dabas liegumiem ‘’Mežmuižas avoti’’, ‘’Mazie Kangari’’ un citiem, bija bioloģiskās daudzveidības konsultante. Strādāja Latvijas Botāniķu biedrībā. Viņa ir izdevuma ‘’Allažu daba’’ (2002) autore.

Izcilā botāniķe mirusi 2023. gada 15. jūlijā.

LU Muzeja Botānikas un mikoloģijas kolekcijās glabājas liels skaits viņas vākto herbāriju, kā arī publikācijas un dažādi materiāli par pašu zinātnieci.

Dr.biol.emeritus Gaidai Ābelei – 90.dzimšanas diena!

''LU Zooloģijas muzejam 100'': Dr. biol. Gaida Abele