1923. gada 6. augustā Auru pagastā dzimis botāniķis, Dr. habil. biol. (1971, 1992), Latvijas Universitātes (LU) profesors (1972) Voldemārs Langenfelds (1923-2007). Viņa lielākā pētījuma tēma bija ābeļu (Malus) ģints, kurai viņš izstrādāja oriģinālu sistemātiku. Kā ābeļu ģints speciālists viņš ir zināms arī ārpus Latvijas.

V. Langenfelds ir beidzis Bulduru dārzkopības tehnikumu, kur pēc tam arī strādāja, tālāk izglītību viņš turpināja Rīgas pedagoģiskā institūta Dabas zinātņu fakultātē, bet kopš 1957. gada - aspirantūrā PSRS ZA V. Komarova Botānikas institūtā Ļeņingradā (tag. Pēterburga). Kopš 1961. gada V. Langenfelds strādāja Latvijas Valsts Universitātes (tag. Latvijas Universitāte) Botānikas katedrā, sākumā kā asistents, bet jau drīz – docents, bet kopš 1974. gada viņš bija profesors, kopš 1994. gada viņš ir habilitētais bioloģijas doktors.

V. Langenfelda zinātniskais mūžs lielā mērā ir veltīts ābeļu (Malus) ģints izpētei. Šo pētījumu apkopojums ir 1991. gadā izdotā monogrāfija “Ābeles. Morfoloģiskā evolūcija, filoģenēze, sistemātika”. Pētījumu gados ievākto vairāk kā 500 lapu lielo herbāriju, kurā ir paraugi ne tikai no Latvijas, profesors 1990. gadu beigās novēlēja LU Zinātnes un tehnikas vēstures muzejam (tagad - LU Muzejs). Šobrīd tas glabājas Botānikas un mikoloģijas kolekciju herbārjā.

V. Langenfelds ir 3 monogrāfiju un vairāk kā 350 zinātnisku un populārzinātnieku rakstu autors. Savā darba mūžā ir vadījis un konsultējis 14 disertāciju izstrādi.

 

http://botanika.daba.lv/langenfelds.htm

Profesors Voldemārs Langenfelds. Personālais bibliogrāfiskais rādītājs. - R, 1983.