Pirmais LU Goda doktors pedagoģijas nozarē pēc neatkarības atgūšanas -  Gētes Frankfurtes pie Mainas universitātes profesors Ginters Bēme (Gunther Boehme) (04.05.1923 – 08.08.2016) - pirmoreiz ieradās Latvijā 1989. gadā. Pateicoties viņa un profesores Ausmas Šponas veiksmīgas sadarbības aizsākumam, profesors ceturtdaļgadsimta garumā ir sniedzis nozīmīgu ieguldījumu izglītības un pedagoģijas zinātnes attīstībā Latvijā. Referāti konferencēs, lekcijas, konsultācijas studentiem un doktorantiem, eksperta pienākumi – tam ticis ziedots daudz laika un darba.  

50 gadus Ginters Bēme strādāja Gētes Frankfurtes pie Mainas universitātē kā profesors pedagoģijā ar specializāciju izglītības filozofijā un vēsturē. Kopš 1984. gada viņš bija Frankfurtes pie Mainas universitātes Trešā dzīves posma universitātes priekšsēdētājs  un līdz pat aiziešanai mūžībā lasīja lekcijas un vadīja seminārus cilvēkiem pensijas vecumā. Viņš ir daudzu publikāciju autors, izdevis arī rakstu sēriju par gerontoloģiju. Pateicoties profesoram Bēmem, aizsākās regulāra mūsu mācībspēku uzstāšanās Trešā dzīves posma universitātē Vācijā.

Profesors rakstījis arī dzeju. 2014. gadā Pedagoģijas vēstures muzejā Anniņmuižā tika organizēts viņa Dzejas vakars. Profesora pēdējā viesošanās  reizē Rīgā notika rakstu krājuma “Laikmets un personība”  atvēršanas svētki. Krājumā atspoguļots arī LU Goda doktora profesora Bēmes devums izglītības un pedagoģijas zinātnes attīstībā Latvijā. Studentiem varētu ieteikt gūt vērtīgas atziņas profesora rakstos žurnāla “Skolotājs” sadaļā “Vārds zinātniekam”, kā arī citos materiālos, kas par LU Goda doktoru glabājas LU Muzejā.

Vairāk lasīt: Ķestere, I. (2015) Gētes Frankfurtes pie Mainas universitātes profesors Ginters Bēme – Latvijas Universitātes Goda doktors kopš 1994. gada/Laikmets un personība. 15. krāj.//sast. un zin. red. A. Krūze. Rīga: RaKa, 261. – 278. lpp.

Profesors Ginters Bēme. Prezentācija.