1899. gada 15. aprīlī dzimis profesors Konstantīns Bogojavļenskis. Laikā no 1948. gada līdz 1950. gadam viņš bija Latvijas Valsts universitātes Bioloģijas fakultātes Zooloģijas katedras vadītājs, kura pakļautībā strādāja arī Zooloģijas muzejā. K. Bogojavļenskis bija specializējies histoloģijā un embrioloģijā.

LU Muzeja Zooloģijas kolekcijas krājumā ir saglabājies kāds Konstantīna Bogojavļenska dzīves apraksta fragments, kurā lasāmi interesanti  profesora dzīves raksturojumi.

  • Mūžam nemierīgais, smaidošais profesors vienmēr ir atsaucīgs un izpalīdzīgs ikvienam, tādēļ profesors ir iemīļots ne tikai katedras, bet visa institūta darbinieku vidū.
  • Jau agrā bērnībā Konstantīnam Sergejevičam radās interese par apkārtējo darbu. [..] Tika vākti kukaiņi un tauriņi. Stundām ilgi Konstantīns novēroja čūskas, ķirzakas, mājās iekārtoja akvārijus, terārijus. Pirmā iepazīšanās ar mikroskopu bija 12 gadu vecumā. [..] Konstantīnu saistīja visa apkārtējā daba, tādēļ ne mazāka interese tika veltīta astronomijai un ķīmijai. Ne vienmēr visi pasākumi labi izdodas. To piedzīvoja arī Konstantīns, kad "jaunajam ķīmiķim" broms izplūda pa visu māju. Rezultātā tika saņemts rājiens un aizliegums mājā nodarboties ar ķīmiju. 
  • Studiju gados radās arī pirmie zinātniskie darbi. Darbu par insektu zarnu uzbūvi un sekrēcijas morfoloģiju pat prēmēja Dabas zinātņu, etnogrāfijas un antropoloģijas popularizēšanas biedrība. [..] Būdams pēc izglītības biologs, Konstantīns Bogojavļenskis daudz interesējās par medicīnas vispārējām problēmām un profesora dzīve cieši saistīta ar augstākām medicīnas iestādēm. Kurskā profesors pētīja iekaisuma salīdzinošo patoloģiju, izmantojot audu kultūras metodi. Viņš bija pirmais, kam izdevās uzstādīt ilgstošu bezmugurkaulaino dzīvnieku audu kultūru.
  • No 1948. gada Rīgā sākās Konstantīna Bogojavļenska pētījumi citofizioloģijā. Viņš ir pirmais, kurš sistemātiski sāka izsekot, kā nervu regulācija iespaido šūnu struktūru. Profesoram prātā [bija] daudz iecerētu darbu un oriģinālu domu.

Piterāns A., Piterāns U. 2017, Latvijas Universitātes Zooloģijas muzejs, LATVIJAS UNIVERSITĀTES RAKSTI.2017, 815. sēj. ZINĀTŅU VĒSTURE UN MUZEJNIECĪBA178.–199. lpp.https://doi.org/10.22364/luraksti.zvm.815.17

Svinot Zooloģijas muzeja 100 gadu jubileju

Par LU Zooloģijas muzeju

LU Muzejs, Zooloģijas kolekcijas

https://www.russkije.lv/lv/lib/read/k-bogoyavlensky.html