1862. gada 21. maijā Karlsrūē dzimis Ernsts Lips – vācu hronometrists. 1878. gadā turpat pabeidzis tehnisko skolu. 1898. gadā sāka strādāt Rīgas Politehniskā Institūta Astronomijas kabinetā, aprūpēdams astronomiskos instrumentus, 1900. gadā tika iecelts par hronometristu. Kad Pirmā pasaules kara laikā 1915. gadā notika RPI evakuācija, E. Lipu atlaida no darba, taču viņš palika observatorijā un saglabāja pulksteņus un precīzā laika noteikšanas iekārtas. Pirmā pasaules kara gados, lielinieku valdīšanas un Bermonta uzbrukuma laikā viņš bija faktiskais Astronomijas kabineta vadītājs un turpināja noteikt pareizo laiku. 1920. gadā E. Lips nodeva instrumentus jaundibinātās Latvijas Augstskolas laika dienesta vadītājam Alfrēdam Žaggeram un 1920. gada 1. decembrī tika pieņemts atpakaļ darbā par hronometristu. Viņš pārbūvēja vecos pulksteņus, sagatavoja darbam un regulēja no jauna iegādātos Riefler pulksteņus un citu laika dienesta aparatūru. E. Lips arī uztvēra radiostaciju laika signālus un dežūrēja pie aparatūras novērojumu laikā. Viņš strādāja pie pulksteņiem līdz aiziešanai pensijā 1933. gada 30. martā.

LU Muzeja F. Candera un Latvijas astronomijas kolekcijas galvenā ekspozīcijas daļa ir atjaunotā Laika dienesta telpa, kur var iepazīties ar visiem Ernsta Lipa savulaik aprūpētajiem astronomiskajiem pulksteņiem.

 

Latvijas Universitātes Astronomiskās observatorijas 20. gadsimta 20. un 30. gadu pulksteņu fotogrāfijas Latvijas Universitātes Muzeja krājumā