1936.g. 14. janvārī ar Latvijas valdības lēmumu tika dibināta Zemes bagātību pētīšanas komiteja. Šo notikumu uzskata par Latvijas zemes bagātību sistemātisku pētījumu sākumu.


Komitejas galvenais uzdevums bija "pētīt mūsu zemes bagātību atrašanās vietas, sastāvu, apmērus un izmantošanas iespējas". Darbs sākās ar jau dažādās iestādēs esošo ziņu apkopošanu un sistematizēšanu, pirmām kārtām apsekojot tautsaimniecībai nozīmīgākos derīgos izrakteņus.


Komisijas sastāvu apstiprināja martā. Sākumā tajā bija 9 cilvēki - četru ministriju (Finanšu, Zemkopības, Izglītības, Tautas labklajības) un Latvijas Universitātes pārstāvji. Komiteja bija Finanšu ministrijas pārziņā un tās pirmais direktors bija Aleksandrs Bulle. Pēc trīs darbības gadiem komisija tika reorganizēta par institūtu.


Izglītošanas nolūkā Zemes bagātību pētīšanas komiteja organizēja filmas uzņemšanu. Filma "Mūsu pelēkais dārgakmens" 45 minūtes stāsta par Latvijas derīgajiem izrakteņiem - kaļķakmeni un dolomītu, to ieguvi, pārstrādi, izmantošanu. J. Grestes scenārijs, režisors V. Pūce. Filma tika atzīta par labāko no četrām 1936. g. dokumentālajām filmām.


LU Muzejā glabājas Zemes bagātību pētīšanas komitejas materiāli, ko saglabājis šīs komitejas darbinieks Jānis Greste un muzejam nodevis Viktors Grāvītis.

Saistītie materiāli:

Zemes  bagātību  pētîšanas  institūta  pētnieciskâs  darbîbas  vispārgs  pārskats. Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Ģeoloģijas un ģeografijas institūts. Raksti I. Rīga: LVI, 1947, 15.–34. lpp.

A. Kursīts. Zemes bagātību pētīšanas institūta darbība. Latvju Tautsaimnieks. Nr 13-14, Rîga: 1942, 378.–384. lpp.