1926. gada 16. septembrī dibināta latviešu studentu korporācija Fraternitas Lataviensis, kas pirms tam no 1926. gada 16. septembra līdz 1928. gada 29. novembrim pastāvēja kā latviešu studentu korporācija Latavia. Tā ir septītā vecākā latviešu studentu korporācija, kas dibinājusies un reģistrējusies pie LU, kaut arī daļa no pašas korporācijas dibinātājiem bija Viļa Olava komercskolas absolventi un atturības kustības dalībnieki. Nosaukums izvēlēts, lai tās korporanti varētu godināt seno latviešu kultūra centru, kas savulaik atradās Krustpils novadā. Pati studentu korporācija atrodas latviešu studentu korporācijas Lettonia tiesiskajā aizbildniecībā (garantējusi savu komānu pie Lettonia).

Otrais pasaules karš (1939-1945) apturēja un stipri izpostīja Fraternitas Lataviensis darbību, jo PSRS okupācija (1940-1941) organizāciju slēdza un tās biedrus pakļāva politiskajām represijām un citi krita Kurzemē latviešu Waffen SS kājnieku rindās. Savukārt nacionālsociālistiskās Vācijas okupācija aizliedza organizācijai atjaunoties, ka paši korporanti bija spiesti darboties neoficiāli, atļaujot darbību tikai tās Vecbiedru palīdzības biedrībai (Fraternitas Lataviensis Filistru palīdzības biedrība). Tikai pēc Otrā pasaules kara Fraternitas Lataviensis atjaunoja savu darbību trimdā, apvienojot no otrreizējās PSRS okupācijas aizbēgušos korporantus. Pirmoreiz 1945. gada rudenī korporanti trimdā satikās Zēdelghēmas kara gūstekņu nometnē Beļģijā, kur tika nometināti latviešu Waffen SS kājnieki, kuri bija krituši ASV un Lielbritānijas kara gūstā. Oficiāla darbības atjaunošana notika 1948. gada 16. februārī Stokholmā, Zviedrijā, bet 1951. gada I semestrī sākās jaunu biedru uzņemšana. Fraternitas Lataviensis izveidoja arī savas kopas ASV, Kanādā, Austrālijā, Brazīlijā, Lielbritānijā, Rietumvācijā un Zviedrijā, bet kopš 1965. gada korporācijas Globālais prezidijs darbojas Toronto, Kanādā. Darbība Latvijā atjaunota 1989. gada 16. septembrī pie LU kopā ar Fraternitas Lataviensis biedriem, kuri bija palikuši okupētajā Latvijā, bet kopš 1993. gada studentu korporācijas nams ir Vecrīgā, Aldaru ielā 7.

Starp Fraternitas Lataviensis un puskorporatīvo Igaunijas Studentu apvienību (Eesti Üliõpilaste Selts) noslēgts karteļa līgums kopš 2018. gada, nodibinot oficiālu sadraudzību starp abām organizācijām, sevišķi akadēmiskās paukošanās prasmju uzlabošanā un turnīru sagatavošanā. Fraternitas Lataviensis ir vieni no labākajiem akadēmiskajiem paukotājiem Baltijā, kuri spējīgi ierindoties TOP 10 vai TOP 5 labāko paukotāju starpā.

Ievērojami Fraternitas Lataviensis biedri

Egīls Levits – ebreju izcelsmes latviešu jurists, Latvijas Valsts prezidents un bijušais Eiropas tiesas tiesnesis;

Dītrihs Andrejs Lēbers – vācbaltiešu tiesību vēsturnieks, LU Juridiskās fakultātes goda doktors;

Ādolfs Šilde – politiski pretrunīgi vērtēts latviešu publicists un galēji labējās organizācijas Pērkoņkrusts aktīvists, studentu/šu korporāciju žurnāla Universitas trimdas laika galvenais redaktors;

Gunārs Birkerts – trimdas latviešu arhitekts, Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas “Gaismas pils” un Latvijas Okupācijas muzeja ēkas Strēlnieku laukumā, Rīgā piebūves autors;

Oless Hristenko – ukraiņu izcelsmes latviešu vēsturnieks, Latvijas Zemessardzes leitnants, akadēmiskās paukošanās veterāns un viens no Tartu akadēmiskās paukošanās turnīra uzvarētājiem.

Vairāk uzzināt:

studentu korporācija “Fraternitas Lataviensis”

Universitas (116/2022) (61. - 62. lpp., 66. lpp.)

Universitas (112/2020)   (4. - 7. lpp.)

Universitas (111/2019) (12. - 15. lpp.)

Augusta Lēbera piemiņai un Dītriha Lēbera 75.dzimšanas dienai

Gunārs Birkerts