1989. gada 1. septembrī LVU rektors Juris Zaķis demokratizācijas ietvaros apstiprina Latvijas vēstures katedras atjaunošanu LVU Vēstures un filozofijas fakultātē, kas PSRS okupācijas laikā pastāvēja kā PSRS vēstures katedra. Latvijas vēstures katedru izveidoja, nošķirot Latvijas vēstures studijas no PSRS vēstures katedras, un pašu PSRS vēstures katedru reorganizēja par Centrāleiropas un Austrumeiropas vēstures katedru. Mūsdienās Latvijas vēstures un Centrāleiropas un Austrumeiropas vēstures katedru mantiniece ir LU Vēstures un filozofijas fakultātes Vēstures un arheoloģijas nodaļa.

Vairāk uzzināt:

Varslavāns, Alberts., Sūna, Uldis. Vēstures un filozofijas fakultāte. No: Varslavāns, Alberts (red). Latvijas Universitāte 75. Rīga: Latvijas Universitāte. 1994, 251.-262. lpp.

Keruss, Jānis., Lipša, Ineta., Runce, Inese., Zellis, Kaspars. Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes vēsture padomju laikā: Personības, struktūras, idejas (1944-1991) (otrais izdevums). Rīga: LU Akadēmiskais apgāds. 2011, 351 lpp.