Pulksteņmeistars Ernsts Lips pie LU Astronomiskās observatorijas laika dienesta aparatūras ap 1923. gadu. LU Muzeja krājums
Pulksteņmeistars Ernsts Lips pie LU Astronomiskās observatorijas laika dienesta aparatūras ap 1923. gadu. LU Muzeja krājums

Denkera pulkstenis izgatavots ap 1889. gadu un cītīgi glabājis precīzo laiku gandrīz 70 gadus. Sava senuma un izmantošanas vēstures dēļ tas ir vērtīgs muzeja eksponāts.

Latvijas Universitātes (LU) Muzejs par 2021. gada novembra mēneša priekšmetu izvēlējies muzeja F. Candera un Latvijas astronomijas kolekcijas vecāko pulksteni. To izgatavojis vācu pulksteņmeistars Ferdinands Denkers (1837 – 1917) ap 1889. gadu. Literatūrā atrodamas ziņas, ka Denkera pulkstenis Nr. 35 Getingenes observatorijai Vācijā tapis 1889. gadā. Tātad, Rīgas eksemplārs Nr. 34 izgatavots tajā pašā 1889. gadā, vai nedaudz agrāk.

Pulksteņa mehānisms ievietots aptuveni metru augstā lakota koka korpusā. Uz kvadrātveida ciparnīcas, uz kuras rakstīts F. Dencker Hamburg, ir stundu, minūšu un sekunžu radītāji. Pulksteni darbina atsvars, kas laiku pa laikam jāuzvelk. Pulksteņa gaitas vienmērību nodrošina garš svārsts. Tas izgatavots no materiāliem, kas maz izplešas temperatūras maiņas ietekmē. Caur stiklotajām durtiņām iespējams vērot pulksteņa darbību, piekļūt uzvilkšanas mehānismam un elektriskajiem kontaktiem, kas savienoja pulksteni ar citiem laikrāžiem.

Denkera pulkstenis kalpoja Rīgas Politehnikuma laika dienestā, kurā šveiciešu profesors Aleksandrs Beks (1847—1926) un citi darbinieki pēc zvaigžņu novērojumiem noteica Rīgai precīzo laiku. Tolaik visā Latvijas teritorijā vēl nelietoja vienotu laiku. Pirmā pasaules kara laikā augstskolas iekārtas evakuēja uz Krieviju, un pēc kara tās netika atgūtas, bet vācu pulksteņmeistaram Ernstam Lipam (1862 – pēc 1937) izdevās saglabāt pāris pulksteņus un astronomiskos instrumentus, tai skaitā Denkera pulksteni.

1922. gadā Latvijas Universitātē nodibināja Astronomisko observatoriju Alfrēda Žaggera (1878 – 1956) vadībā. Observatorijā turpināja precīzā laika noteikšanas darbu. Denkera pulksteni kā rezerves iekārtu novietoja speciālā pulksteņu pagrabā LU galvenās ēkas Merķeļa ielas korpusā. Pagrabā bija minimāli satricinājumi un temperatūras izmaiņas, kas varētu ietekmēt pulksteņu gaitu. Šeit tas kalpoja aptuveni līdz 1957. gadam, kad observatorija iegādājās precīzāku mehānisko pulksteni un kvarca pulksteni.

Vēlāk Denkera pulksteni no pagraba pārcēla pie citiem Astronomiskās observatorijas pulksteņiem ēkas 4. stāvā, kur tas atrodas arī šobrīd. Astronomi bija precīzā laika glabātāji līdz 20. gadsimta vidum, kad mehāniskos pulksteņus izkonkurēja kvarca pulksteņi un vēlāk – atompulksteņi. 2019. gadā observatorijas vecie pulksteņi nonāca LU Muzeja pārziņā un Denkera pulkstenis tika iekļauts muzeja krājumā.

Tuvākajā laikā plānots veikt Astronomiskās observatorijas vēsturisko telpu remontu, iekārtot muzeja ekspozīciju un atvērt to apmeklētājiem. LU Muzeja vietnē iespējams sekot aktualitātēm F. Candera un Latvijas astronomijas kolekcijā un citās muzeja kolekcijās.

Videomateriālā „LU Muzeja 2021. gada novembra mēneša priekšmets. Denkera pulkstenis – vecākais muzeja krājumā” iespējams plašāk iepazīties ar to, kā LU Astronomiskajā observatorijā glabāja precīzo laiku.

Share

Related Content

ZEM LUPAS. Mēdlera teleskopa fotogrāfija tomēr eksistē!
01.06.2020

ZEM LUPAS. Mēdlera teleskopa fotogrāfija tomēr eksistē!

LU SIMTGADES ATKLĀJUMS. Observatorijas galvenais instruments senā optikas katalogā
09.09.2019

LU SIMTGADES ATKLĀJUMS. Observatorijas galvenais instruments senā optikas katalogā

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Heides teleskops - gandrīz 100 gadus universitātē
03.09.2019

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Heides teleskops - gandrīz 100 gadus universitātē