Šī gada 8. un 9. jūnijā aizvadīta otrā starptautiskā InnoCom projekta pieredzes apmaiņas vizīte, kur divu dienu vizītē projekta partnerus uzņēma projekta partneris – Zemgales plānošanas reģions un projekta padomdevēja partneris – Latvijas Universitāte (LU).

Vizītes pirmajā dienā, 8.jūnijs,  projekta partneri apmeklēja Jelgavas biznesa inkubatoru, kura vadītāja Agnese Oļševska iepazīstināja viesus ar inkubatora funkcijām un veiksmīga darba modeļa izstrādi, finanšu institūciju ALTUM pārstāve Daina Cinovica informēja par pieejamām programmām un atbalstu, savukārt lauku partnerības “Lielupe” pārstāve Videga Strautniece  informēja par partnerības īstenotajām aktivitātēm. Dienas otrajā pusē vizītes dalībnieki viesojās pie sociālā uzņēmuma – Baibas Blomnieces–Jurānes radītā SIA Barboleta, kura produkti vērsti uz bērnu attīstību, kā arī iepazinās ar privātā bērnudārza un attīstības centra darbību. Noslēgumā viesi devās uz Jauniešu uzņēmējdarbības aktivitāšu koprades telpu, kur iepazina tās radīšanas stāstu, mērķus un komandas nākotnes plānus.

Vizītes otrajā dienā,  9.jūnijs, projekta partneri viesojās Latvijas Universitātē, kur norisinājās LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra (ESASAC) organizēts seminārs “Koprade un dizaina domāšana sadarbības uzlabošanai starp valsts, privātajām un nevalstiskajām organizācijām”, kā arī praktiski uzdevumi saistībā ar kopradi un dizaina domāšanu, lai sniegtu teorētiskas un praktiskas zināšanas projekta partneriem, kā veidot sadarbību un komunikāciju ar privātajām un nevalstiskajām organizācijām savstarpējās saziņas un informācijas izplatīšanas uzlabošanai, un lēmumu pieņemšanai, kā arī aktīvāk iesaistītu ieinteresētās organizācijas izmanot ES fondu un cita pieejamā publiskā finansējuma sniegtās iespējas. Projekta vadošā partnera - Umbrijas reģionālās attīstības aģentūras “Sviluppumbria”, pārstāve Ketlīna Foderaro atzina: “Mācību vizītes laikā Jelgavā iepazinām interesantas aktivitātes, tostarp mazo uzņēmumu atbalsta veidus, kurus varētu viegli pārnest uz mūsu reģionu. Savukārt, Latvijas Universitātes sagatavotais koprades un dizaina domāšanas seminārs bija stimulējošs un ļāva mums smelties idejas, ko varam pielietot mūsu politikas uzlabošanā.”.

LU ESASAC semināra “Koprade un dizaina domāšana sadarbības uzlabošanai starp valsts, privātajām un nevalstiskajām organizācijām” rezultātā tika izveidoti mācību materiāli, kā arī video: 

InnoCom workshop video

Mācību materiāli:

Design thinking toolkit

Methodological material

Co-Creation: Development of the concept and its practical application


Īsumā par InnoCOM projektu

Sarežģītas un ilgstošas birokrātiskas procedūras var būt šķērslis daudzu mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) attīstībai, liedzot pilnībā izmantot ES un cita publiskā finansējuma sniegtās iespējas, tāpēc projekta “Inovatīva komunikācija saziņai ar uzņēmumiem” jeb “InnoCom” mērķis ir šo procesu vienkāršošana.

Lai veicinātu pārmaiņas, valsts un pašvaldību iestādēm jāuzlabo pārvaldība un tiesiskais regulējums, padarot savstarpējo komunikāciju starp MVU un atbildīgajām institūcijām mazāk birokrātisku un lietotājam draudzīgāku, kas savukārt palielinātu iespēju uzņēmumiem tikt pie dažāda veida ES finansējuma. Pārmaiņu veicināšana valstiskā un pašvaldību līmenī uzlabos arī to atbildīgo iestāžu reputāciju, kuras sniedz MVU savus pakalpojumus un ievieš atbalsta programmas. Nesenie globālie notikumi (COVID-19 pandēmija, karš Ukrainā u.c.) uzskatāmi norāda uz valsts un pašvaldību svarīgo lomu MVU konkurētspējas attīstības veicināšanā.

Eiropas valstīm, pilsētām un reģioniem aktīvi jārīkojas, lai padarītu finansējumu pieejamāku MVU, lai tie varētu paplašināties, ieviest inovācijas, eksportēt vienotajā ES tirgū un ārpus tā, veikt energoefektivitātes pasākumus, radīt darba vietas sociāli nelabvēlīgos apstākļos esošām sabiedrības grupām, veicināt digitalizāciju utt. Tādēļ komunikācijai un informācijas sniegšanai par šādām iespējām jābūt mērķtiecīgākai, digitāli pieejamākai, interaktīvai, vienlīdz izplatītai un skaidri izklāstītai, pēc iespējas samazinot birokrātisko terminoloģiju.

InnoCom projektā ir ieplānoti pieredzes apmaiņas braucieni starp partneru valstīm un, izzinot uzņēmumu labās prakses, tiks pilnveidoti partneru politikas instrumenti, lai tālāk uzlaboţu saziņu starp dažādām iestādēm un MVU, kā arī mazinātu administratīvos šķēršļus.

Projekta partneri no Itālijas, Rumānijas, Francijas, Latvijas, Slovēnijas un Īrijas reģioniem un pilsētām sadarbībā ar projekta padomdevēja partneri - Latvijas Universitāti, aktīvi strādās, lai meklētu inovatīvus risinājumus, apmainītos ar labo praksi un idejām InnoCom projekta starpreģionālajā sadarbības un pieredzes apmaiņas procesā.

 

Partneri:

Projektā pavisam piedalās 8 partneri no 6 valstīm/reģioniem (Itālija, Latvija, Rumānija, Slovēnija, Francija un Īrija). Vadošais partneris ir Itālijas Umbrijas reģionālā aģentūra – Sviluppumbria.

 

Projekta īstenošanas periods:

Pirmā fāze: 01.03.2023. – 31.08.2024.

Otrā fāze: 01.09.2024. – 28.02.2026.


Papildus informācija:

 

Mājas lapa:  https://interregeurope.eu/innocom

Īss video materiāls par projektu: https://www.youtube.com/watch?v=LpdUrTD4X4Y

Projekta lapa LU vietnē: https://www.lu.lv/cets/research/euproject/innocom/

Twitter

Facebook

Linkedin

Kontaktpersona: Endija Latvena, LU ESASAC, endija.latvena@lu.lv

Dalīties