2018.g. 2.februārī, izstādes "Balttour 2018" laikā, starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsalā" norisinājās BOOSTED Latvijas seminārs konferences "Tūrisma attīstības, izglītības un pētniecības aktualitātes Baltijas jūras reģionā" ietvaros, kurā nozares profesionāļiem un visiem interesentiem bija iespēja iepazīties ar Centrālbaltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas projekta BOOSTED aktivitātēm un pētījumu rezultātiem, kā arī aktualitātēm tūrisma jomā. Pasākumā piedalījās vairāk nekā 60 tūrisma jomas pārstāvju no dažādām Latvijas, kā arī pārējo Baltijas valstu pilsētām.

Atklājot tūrisma jomas konferenci, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava norādīja: “Zīmīgi, ka pasākums norisinās tieši izstādes Balttour 2018 ietvaros, kur tiekas daudzi tūrisma nozares pārstāvji no Latvijas, kā arī citām valstīm. Konkurētspēja Latvijai ir ļoti svarīga starptautiskajā vidē, tādēļ nepieciešams saprast, kur mēs šobrīd esam, jo izaicinājumi uz konkurentu fona ir ļoti lieli. Tas, kā mēs apzināsimies esošo vietu un cik jūs [tūrisma nozares profesionāļi] palīdzēsiet izpētīt tūrisma nozari, tik Latvija varēs būt stipra un konkurētspējīga citu valstu vidū. Tādēļ pateicos jums par ieguldīto darbu un veiktajiem rezultātiem. Šodienas pētījumu tēmas ir nozīmīgas un aktuālas. Mēs katrs kaut ko no tā varēsim paņemt savam darbam”.

Kopumā ar savu pieredzi un zināšanām dalījās tūrisma nozares vadošie profesionāļi un pētnieki no Latvijas Universitātes, Vidzemes Augstskolas, Biznesa augstskolas “Turība”, Liepājas Universitātes, Igaunijas Haaga-Helia Lietišķo zinātņu universitātes, u.c. izglītības iestādēm, kā arī dažādu tūrisma uzņēmumu pārstāvji.

Konferences dalībniekiem bija iespēja klausīties un diskutēt par projektā BOOSTED veiktā pētījuma rezultātiem par tūrisma jomā strādājošiem nepieciešamajām prasmēm un zināšanām, kā arī esošo augstākās izglītības iestāžu piedāvājumu tūrismā visos projekta reģionos (Latvijā, Igaunijā un Somijā). Balstoties uz pētījumā iegūto informāciju, tūrisma sektorā strādājošajiem īpaši svarīgas ir personiskās īpašības un attieksme pret savu darbu, kas saistīts ar cilvēku apkalpošanu, kā arī svešvalodu zināšanas. Savukārt, specifiskas profesionālās zināšanas saistītas ar biznesa vadību, produkta attīstību, klientu apkalpošanu, citu kultūru pārzināšanu, internacionalizāciju, pārdošanas prasmēm un mārketinga komunikāciju,  tīklošanos un sadarbību ar tūrisma sektorā un saistītajās industrijās strādājošiem, galamērķa vadības stratēģiju un digitalizāciju.

Uzmanība tika pievērsta arī jautājumam par Latvijas tūrisma nākotnei nozīmīgam tēmām saistītām ar tūrisma jomas konkurētspēju un izaicinājumiem, Latvijas kā tūrisma galamērķa attīstības potenciālu, plānošanas praksi u.c.

Konferences noslēgumā projekta BOOSTED pārstāves prezentēja tūrisma izglītības programmas un kursu saturu. Studiju kursi tika izstrādāti, pamatojoties uz iepriekšminēto projekta pētījumu, un tiks piedāvāti bez maksas interneta vidē (tiešsaistē) augstskolu studentiem, profesionāļiem un citiem interesentiem, kuri saistīti ar tūrisma nozari. Projekta ietvaros apmācības notiks angļu valodā.

Studētgribētāju reģistrācija 2018.g. rudens kursiem uzsāksies 01.03.2018. tiešsaistē projekta “BOOSTED” mājas lapā 

Video par BOOSTED online kursiem https://goo.gl/22wQJw

Centrālbaltijas jūras reģiona programmas projekta “BOOSTED” pasākums tika organizēts sadarbībā ar LIAA Tūrisma departamentu, kā arī LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centru (LU ESASAC) un LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāti.

Projekts BOOSTED ir vērsts uz tūrisma jomas izaugsmes veicināšanu caur augstāko profesionālo izglītību Somijā, Igaunijā un Latvijā. Tā mērķis ir nodrošināt atbilstošu un savstarpēji saskaņotu prasmju un zināšanu kopumu tūrisma nozares pārstāvjiem Centrālās Baltijas jūras reģiona kā vienota tūrisma galamērķa attīstīšanai, izstrādājot e-studiju kursu saturu.

BOOSTED prezentācijas

Aija van der Steina, Ilze Medne, Kristīne Bērziņa, Tourism education development in online environment in project Boosted – education for tourism business development  (pdf)

Linda Veliverronena, Ilze Grīnfelde, Boosting tourism business growth through higher vocational education  (pdf)

 

Dalīties