Sakarā ar starptautiska projekta uzsākšanu par inovatīvajiem risinājumiem cilvēkresursu stratēģijas veicināšanu un uzlabošanu mazajos un vidējos uzņēmumos (MVU), Latvijas Universitātes (LU) Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centra (ESASAC) pārstāvji 2018. g. 26.-27. novembrī piedalījās KAforHR uzsākšanas sanāksmē Gdaņskā, Polijā, lai vienotos par projekta aktivitāšu plānu.

Projekta pilnais nosaukums – “Inovatīvi uzņēmēji un inovāciju atbalsts MVU zināšanu alianses veicināšanai “Cilvēkresursi un organizācijas attīstība”” (angļu v.:  KAforHR - Innovative entrepreneurs and innovation support for SMEs knowledge alliance “Human resources and organizational development”).

Cilvēku kapitāls ir vissvarīgākais resurss inovāciju un produktivitātes uzlabošanai, tādēļ projekts KAforHR koncentrējas uz inovatīvu darba vietas veicināšanu MVU. Palīdzība šajā jomā ir ļoti nepieciešama valstīm, kuras atrodas Baltijas jūras reģiona austrumos un dienvidos, kamēr Skandināvijas valstis ir daudz vairāk sasniegušas darba vietu modernizēšanas jomā. Līdz ar to projektā ir iesaistītas valstis no abiem reģioniem.

KAforHr galvenais mērķis ir kopā ar partnerreģionu universitātēm, tirdzniecības kamerām un MVU radīt zināšanu aliansi “Cilvēkresursi MVU”, kuras ietvaros tiks piedāvāti risinājumi inovatīvas darba vides veicināšanai (balstoties uz labo prakšu apmaiņu un to pielāgošanu nacionālajā līmeni), kā arī izstrādātas un īstenotas/notestētas apmācību programmas kompetenču attīstībai darbavietu inovāciju jautājumos un atšķirību mazināšanai starp cilvēkresursu  kvalifikācijas prasībām un pieprasījumu.

LU ESASAC šajā projektā ir atbildīgs par satura un materiālu izstrādi apmācību (koučinga) “Inovācijas procesi” īstenošanai, kā arī duālās bakalaura līmeņa programmas izstrādi, kas būtu vērsta uz cilvēkresursu kompetenču veicināšanu un biznesa administrāciju.

Projektā izveidotajā zināšanu aliansē “Cilvēkresursi un organizācijas attīstība”, kurā piedalās 11 partneri no četrām valstīm (Latvijas, Polijas, Vācijas, Somijas), plānots veicināt sadarbību starp universitātēm un uzņēmumiem, lai veicinātu izglītību un inovāciju. Lai iesaistītu pēc iespējas vairāk MVU, aliansē piedalās arī vairākas tirdzniecības un rūpniecības kameras, kas aktīvi darbosies, lai veicinātu universitāšu un uzņēmumu sadarbību.

Projekta ieviešanas laika šī alianse tiks paplašināta līdz 68 partneriem no 13 valstīm, fokusējoties uz sadarbību divās galvenajās jomās. Pirmkārt, tiks attīstītas, testētas un ieviestas specifiskas uz MVU darbību vērstas metodes, pamatojoties uz universitāšu pētnieciskajām aktivitātēm, kas veido darba vietu inovāciju tādās jomās kā darbinieku rekrutēšana, motivēšana un digitalizācija, kā arī inovatīva darba vide un efektīvāka cilvēkresursu izmantošana. Otrkārt, tiks stiprinātas Baltijas jūras reģiona MVU kompetences un nodrošināta informācija par šo jauno inovācijas jomu, paaugstinot to darbinieku kvalifikāciju.

KaforHR īstenošana notiek Erasmus+ (KA2) programmas ietvaros un tā ieviešana paredzēta no 2018. g. novembra līdz 2021. g. oktobrim.

Vairāk par projektu: https://www.lu.lv/cets/research/euproject/kaforhr/

Dalīties