2023.g. jūlijā noslēdzās projekts “DIGIBEST - Biznesa vides digitālā transformācija”. Projekta būtība ir sniegt atbalstu Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) digitālās transformācijas procesu veiksmīgā ieviešanā, lai, uzlabojot šo uzņēmumu snieguma kvalitāti, tiktu veicināta to konkurētspēja.

Šobrīd, kad dzīvojam pēc COVID-19 pandēmijas pasaulē, digitālā transformācija vairāk kā jebkad var nodrošināt uzņēmējiem nepieciešamās biznesa vadības prasmes, kas palīdzēs ne tikai pandēmijas seku pārvarēšanā, bet arī ir vērtīgu panākumu nodrošināšanai un izaugsmei. Ar COVID-19 saistītā ārkārtējā stāvokļa ieviešana strauji paātrināja digitālās transformācijas procesus visā pasaulē un biznesiem jāaug līdzi pasaules procesiem un jāadaptējas.

Projekta mērķis ir palīdzēt Eiropas reģioniem veidot savu politiku uzņēmumu atbalstam, veicinot digitālo transformāciju (DT), kā arī veicināt izmantot modernās tehnoloģijas un inovatīvus uzņēmējdarbības modeļus.
No 2020.gada maija līdz 2020.gada decembrim, pamatojoties uz LU nodrošinātu metodoloģiju, tika izstrādāts Reģionālais pētījums par DT situāciju un tās ietekmi uz MVU. Reģionālajā pētījumā tika identificēti trūkumi un iespējamie risinājumi MVU DT uzlabošanai. Reģionālā pētījuma ietvaros 2020.gada maijā un jūnijā tika veikta uzņēmējdarbības DT novērtējuma aptauja, izmantojot LU izstrādātu aptaujas anketu un tehnisko nodrošinājumu sešām partneru valstīm, ar mērķi izvērtēt MVU digitalizācijas statusu un procesus, apkopojot secinājumus uzņēmumu digitalizācijas veicināšanai, kas ļautu formulēt rekomendācijas. Pamatojoties uz partneru reģionālajiem pētījumiem un veiktajām aptaujām LU izstrādāja Apvienotu pētījumu par DT situāciju DigiBest projekta partneru reģionos.

DigiBEST projekta īstenošanas laikā tika identificēti labās prakses piemēri gan Latvijā, gan partnervalstīs, lai veicinātu savstarpējo pieredzes apmaiņu, zināšanu un politikas apguves procesu pārņemšanu MVU DT uzlabošanai. Partnervalstis, izstrādājot reģionālos Rīcības plānus, pārnesa kādu DigiBEST projekta partnera labo praksi vai tās daļu  uz savu reģionu un izmanto to kā labo piemēru.

DigiBEST projekta īstenošanas laikā tika noorganizētas septiņas projektā iesaistīto pušu darba grupas sanāksmes un 15 individuālās tikšanās ar iesaistītajām pusēm, baltoties uz LU izstrādātu metodoloģiju koprades metožu izmantošanai,  lai tās aktīvi iesaistītu projekta organizētajos pasākumos un, lai tie sniegtu atbalstu projekta nodevumu sagatavošanā un īstenošanā. Iesaistītajām pusēm ir būtiska nozīme aktivitāšu īstenošanā, tām ir liela pieredze darbā ar uzņēmēju auditoriju un viņu viedoklis ir svarīgs, lai izvērtētu gan esošo situāciju, gan pieņemot lēmumus MVU DT politikas uzlabošanā.

Projekta laikā tika īstenotas sešas profesionālās izpētes misijas (Peer review) partneru valstīs, 6 sagatavoti ziņojumi (salīdzinošie novērtējumi) pēc LU izstrādātas Peer Review metodoloģijas un ziņojumu formām. Šo misiju norisi īpaši ietekmēja Covid-19 izraisītā pandēmijas krīze, kā rezultātā aktivitātes bija jānodrošina tiešsaistes formātā. Lai varētu nodrošināt visas plānotās aktivitātes, bija nepieciešams projekta pagarinājums.  Pamatojoties uz sasniegtajiem rezultātiem, LU izstrādāja Kopējo ziņojumu par DigiBEST Peer Review rezultātiem.

DigiBEST projekta aktivitāšu īstenošanas rezultātā, pamatojoties uz LU izveidotu metodoloģiju, tika izstrādāta Biznesa digitālā ceļa karte (Ceļa karte), kuras pamatā, lai identificētu nepieciešamās aktivitātes, tika izmantotas uzņēmēju aptaujas, reģionālais pētījums, salīdzinošais novērtējums, labās prakses un tikšanās ar iesaistītajām pusēm. 
Ceļa karte ir rīks, kas palīdzēja pieņemt lēmumu par konkrētas aktivitātes izvēli un iekļaušanu Rīcības plānā.

 

Vairāk par projektu:

https://interregeurope.eu/digibest


 

 

Dalīties