2023. gada 30. augustā Latvijas Universitāte organizēja pirmo projekta "SIRM" sanāksmi ar galvenajām Latvijas ieinteresētajām pusēm, lai iepazīstinātu ar projektu un apzinātu turpmākos darbības virzienus.


Pasākuma pirmajā daļā Latvijas Universitātes komanda iepazīstināja ar SIRM projekta ideju un aktivitātēm, kā arī par labajām praksēm no projekta partneru pirmās tikšanās vizītes un pieredzes apmaiņas Piekarpatu vojevodistē, Polijā - nacionālajām programmām migrantu aktivizēšanai darba tirgū (#RazemMozemyWiecej), grantiem, sociālajiem uzņēmumiem, kas atbalsta ukraiņu bēgļus, kā arī TUTU - ģimeņu emocionālās dziedināšanas un psihofiziskās attīstības centru.
Papildus notika praktiskā darba sesija, kurā Latvijas eksperti pārrunāja izaicinājumus, kas saistīti ar ukraiņu bēgļu sociālo un ekonomisko integrāciju Latvijā, kā arī nepieciešamību pilnveidot politikas instrumentus un esošās programmas. Tika apkopoti šādi galvenie aspekti - valodas barjera, ukraiņu bērnu izglītība, tostarp nepieciešamība pēc plašākām neformālās izglītības iespējām. Turklāt tika konstatēts informācijas apmaiņas trūkums starp dažādām organizācijām, kas atbalsta vai stimulē integrāciju Latvijā.
Viens no galvenajiem sanāksmes secinājumiem - svarīgi ir ne tikai nodrošināt sociālo palīdzību Latvijā palikušajiem ukraiņu bēgļiem, bet arī izveidot stabilu mehānismu, kas veicinātu ukraiņu vieglāku integrāciju sabiedrībā un darba tirgū.
Sanāksmē piedalījās dažādi eksperti, tajā skaitā pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Nacionālā izglītības centra, Sabiedrības integrācijas fonda, Latvijas Pašvaldību savienības, Rīgas plānošanas reģiona, Providus, biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem”, sociālā iniciatīvu centra “Common Ground” un citi.


Vairāk par SIRM:

https://www.interregeurope.eu/sirm

https://www.facebook.com/SIRM.InterregEurope

Dalīties