2023. gada 4. un 5. jūlijā LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra pārstāvji piedalījās projekta “Bēgļu un migrantu sociāli ekonomiskā integrācija” (SIRM) pirmajā pieredzes apmaiņas braucienā Žešovas reģionā (Polijā). Latviju pieredzes apmaiņas braucienā pārstāvējā arī Saulkrastu novada pašvaldība.

SIRM projekts ietver 8 Eiropas reģionu valsts iestāžu sadarbību, lai apmainītos ar zināšanām un uzlabotu attiecīgos politikas dokumentus, kas saistīti ar trešo pušu, tostarp bēgļu un migrantu, sociāli ekonomisko integrāciju. Projekta mērķis ir veicināt izpratni par migrantu problēmām un prasībām, vienlaikus izstrādājot stratēģijas ar migrāciju saistītu jautājumu risināšanai. Projekts, izstrādājot un pilnveidojot politikas instrumentus, veicinās atšķirību samazināšanu starp dažādiem ES reģioniem, kuri līdz šim ir mazākā mērā saskārušies ar bēgļu problēmām, un starp tiem, kuriem ir vairāku gadu pieredze migrācijas politikas veidošanā. Projekts padarīs šos reģionus un ES par saliedētāku zonu migrantiem.


Sanāksmes pirmajā dienā notika ievadsesija, kurā projekta partneri apsprieeda un izstrādāja projekta pasākumu īstenošanas plānu. Sanāksmē uzsvars tika likts uz paraugprakses un pieredzes apmaiņu starp dažādu reģionu pārstāvjiem. Katrs uzaicinātais partneris iepazīstināja ar savu lomu projektā un piedāvāja sadarbības iespējas un iespējamos risinājumus.


Otrajā dienā sanāksmes dalībnieki devās mācību vizītē. Vizīte sākās ar prezentāciju, ko sniedza Vojevodistes nodarbinātības biroja pārstāve, galveno uzmanību pievēršot programmām, kas atbalsta bēgļus un migrantus Podkarpackie darba tirgū, piemēram, Podkarpackie Bēgļu integrācijas centra projektam un iniciatīvai "Kopā mēs varam vairāk". Citā prezentācijā tika demonstrētas Žešovas Reģionālās attīstības aģentūras īstenotās atbalsta programmas, īpaši uzsverot subsīdiju pieejamību sociālajiem uzņēmumiem, kas atbalsta bēgļus. 


Sanāksme noslēdzās ar TUTU Psihofiziskās attīstības centra Žešovā apmeklējumu - iestāde, kas sniedz nepieciešamo palīdzību personām, kas ir saskārušās ar kara sekām, veicina vienlīdzīgu piekļuvi ar psihofizisko līdzsvaru saistītiem pakalpojumiem un atbalsta adaptācijas procesu. Vizītes laikā projekta partneri piedalījās grupu mākslas terapijā, ko vadīja centra darbinieki. Šis terapijas veids, kurā izmanto radošumu un mākslu dažādos veidos, piemēram, mūziku, literatūru, deju un teātri, māca dalībniekiem, kā veicināt apmierinošas attiecības grupā - būtisks aspekts personām, kuras ir nonākušas pilnīgi jaunā un nepazīstamā vidē no viņiem neatkarīgu apstākļu dēļ.


Projekta darbam no šī gada 1. marta līdz 2027. gada februārim ir apvienojušās 9 institūcijas no 8 valstīm- Horvātijas, Itālijas, Īrijas, Latvijas, Nīderlandes, Polijas, Rumānijas un Slovākijas. Projekts saņem līdzfinansējumu no Eiropas Savienības ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda starpniecību Interreg Europe 2021-2027 programmas ietvaros, un kopējais projekta budžets ir 1,785,576 EUR.

Vairāk informācijas:

Projekta mājaslapa: https://www.interregeurope.eu/sirm

Denīze Ponomarjova, LU Projekta Vadītāja, E-pasts: denize.ponomarjova@lu.lv, tel. (+371) 28241115

Dāvis Vītols, LU Projekta Eksperts, E-pasts: davis.vitols@lu.lv, tel. (+371) 26652750

Dalīties