Šā gada beigās noslēdzas ar Latvijas Universitātes līdzdalību īstenots projekts „Sadarbība nodarbinātībai un pakalpojumiem lauku reģionos (CesR)”. Projekta rezultātā veikta darba vietu kopīgošanas piemēru izpēte (biznesa modeļi, specifiskas darba vietu nodrošinošas organizācijas u.c.), kuri izveidoti, lai veicinātu sociālo iekļaušanu un jaunu darba vietu radīšanu tūrisma un aprūpes nozarēs reģionos. Projekta noslēgumā izdota rokasgrāmata par labākajām praksēm darba vietu skaita palielināšanai lauku reģionos pakalpojumu sektorā.

Projekta rokasgrāmatā apkopota informācija par biznesa un sadarbības modeļiem, kas veicina pakalpojumu un darba vietu izveidi, iespējām veidot pakalpojumu pievienoto vērtību, kā arī darbaspēka vadību reģionos. Rokasgrāmatā ietverti visi galvenie projekta rezultāti un veiksmīgākās prakses, piemēram, lielākais lauku tūrisma atpūtas komplekss Siguldas novadā „Brūveri”, kas nodrošina gan konferenču telpu īri, gan pašapkalpošanās naktsmītnes, tradicionālās pirts apmeklēšanas iespējas un apkārtējās dabas un kultūras izbaudīšanu.

Rokasgrāmatu tapusi, pateicoties visu CesR partneru ieguldījumam, un tagad tā pieejama 8 projekta dalībnieku valodās: angļu, franču, čehu, poļu, grieķu, spāņu, latviešu un slovēņu. Aicinām Rokasgrāmatu lejupielādēt pašiem, kā arī izplatīt to tālāk. Lejupielādējiet brošūru šeit.

CesR projekts līdzfinansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda laika posmā no 2012.g. līdz 2015.g. ar mērķi rast jaunus risinājumus vai modeļus lauku reģionu sociālekonomiskās situācijas uzlabošanai, veicinot tūrisma pakalpojumu attīstību, jo īpaši, izmantojot lauku tūrisma vēl neizmantoto potenciālu. Projekta gaitā pētīts kā uzlabot tūrisma nozares dalībnieku sadarbību ar mērķi efektīvi nodrošināt vienotu pakalpojumu tīklu ilgākā laika termiņā, lai, tādējādi, attīstītu reģionālo ekonomiku.

Projektā piedalījās dalībnieki no astoņām Eiropas Savienības valstīm – Latvijas, Polijas, Slovēnijas, Kipras, Spānijas, Francijas, Īrijas un Čehijas. Tā īstenošanas ietvaros tika veikta dažādu valstu labāko tūrisma piemēru analīze, pieredzes apmaiņas vizītes, pētījums par jaunu pakalpojumu ieviešanas iespējām tūrisma un sociālo pakalpojumu jomās, konferences un semināri, kā arī jaunu sadarbības tīklu veidošana. Projekta īstenošanā iesaistījās gan valsts un pašvaldību institūcijas, gan privātā sektora pārstāvji.

Papildu informācija pieejama projekta mājas lapā: www.cesr-project.eu; LU kontaktpersona: Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra pētnieks Kārlis Muižnieks, tel.: 29475144, e-pasts: karlis.muiznieks@gmail.com).

Dalīties