Šā gada 16.-18. maijā Latvijā notiek ES programmas “Apvārsnis-2020” projekta “Pilsoņu iesaistīšana Eiropas valsts pārvaldes procesu pārveidē” (Citadel) semināri, kuros piedalās 12 partneru organizāciju pārstāvji no Spānijas, Itālijas, Nīderlandes, Beļģijas un Latvijas. 17. maijā projekta partneri viesojas Latvijas Universitātes Dabaszinātņu centrā, kur notiek “Citadel” seminārs, kurā tiek pārspriesti ar projekta ieviešanu saistītie uzdevumi un pirmā pusgada laikā sasniegtais progress. Latvijas Universitāti (LU) “Citadel” projektā pārstāv Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs (ESASAC).

“Citadel” Latvijas partneru vizītes ietvaros 16. maijā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), kas ir otrs Latvijas projekta partneris, notika projektu pārstāvju tikšanās ar Latvijas institūciju pārstāvjiem, kas atbildīgi par elektronisko pakalpojumu ieviešanu, t.sk. Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts reģionālās attīstības aģentūras, Ventspils pašvaldības un citu institūciju pārstāvjiem, lai pārrunātu e-pakalpojumu ieviešanas un lietošanas problēmas un izaicinājumus. Tikšanās dalībnieki secināja, ka katru gadu palielinās e-pakalpojumu izmantotāju skaits, bet tajā pat laikā jādomā par to, kā uzlabot un vienkāršot e-pakalpojumu izmantošanu, lai mudinātu cilvēkus aizvien aktīvāk izmantot e-pārvaldes un e-pakalpojumu sniegtās iespējas.  

17. maija tikšanās svarīgākie uzdevumu ir noskaidrot, kādā veidā veicināt e-pakalpojumu ieviesēju un izmantotāju sadarbību, lai veicinātu sadarbību šo pakalpojumu pilnveidošanā un palielinātu lietotāju aktivitāti, vēlmi un interesi izmantot e-pakalpojumu tā vietā, lai apmeklētu iestādes personīgi.

Projekts CITADEL oficiāli uzsākts 2016.g. oktobrī. Projekta koordinators ir Spānijas tehnoloģiju uzņēmums “Tecnalia” ar galveno mītni Bilbao (Katalonijā). Pavisam projektā piedalās 12 partneri no Spānijas, Itālijas, Nīderlandes, Beļģijas un Latvijas. Projektā apvienoti tehnoloģiju uzņēmumi, augstskolas un pētniecības organizācijas, kā arī valsts pārvaldes institūcijas. Tā kopējais budžets ir ap 3.5 miljoni eiro. Latvijas partneri CITADEL projektā ir LU ESASAC, kā arī VARAM. LU projekta zinātniskā vadītāja ir profesore Tatjana Muravska.

Augstas kvalitātes valsts pārvaldes pakalpojumi ir pamats valsts pilsoņu sociālajai labklājībai, un būtisks faktors uzņēmējdarbības un konkurētspējas veicināšanai. Pateicoties augstas kvalitātes publiskajiem pakalpojumiem sabiedrība un ekonomika var veiksmīgi darboties un attīstīties. Tomēr kvalitatīvu valsts pakalpojumu nodrošināšana nākotnē var sastapties ar nopietniem sociāliem izaicinājumiem, kā, piemēram, norādīts “Apvārsnis-2020” pētījumā “Izpratne par Eiropu – Eiropas publiskās un kultūras telpas veicināšana” (“Understanding Europe - Promoting The European Public And Cultural Space”). Galvenie izaicinājumi saistīti ar demogrāfiskām un citām izmaiņām, kas saistītas ar ES pastāvīgiem centieniem veidot tādu ekonomiskās un sociālās attīstības modeli, kas spēj konkurēt ekonomiskās globalizācijas apstākļos. Šie ilgtermiņa izaicinājumi liecina, ka publiskie pakalpojumi jāattīsta un jāpadara inovatīvāki, efektīvāki un produktīvāki.

Projekta CITADEL mērķis ir izveidot tādu ekosistēmu, kas ļautu izmantot visaptverošu pieeju valsts pārvaldes procesu pilnveidei, lai nodrošinātu pilsoņus un organizācijas ar efektīvākiem un uz klientu orientētiem pakalpojumiem, pamatojoties uz labajām praksēm, IKT instrumentiem un politikas rekomendācijām. Šāda ekosistēma sniegs iespēju valsts pārvaldes institūcijām gan izmantot jau esošās zināšanas un pieeju, gan izmantot jaunas iespējas, lai nodrošinātu tādus pakalpojumus, kas patiešām svarīgi valsts pilsoņiem, tajā pat laikā, dodot iespēju līdzdarboties un veidot efektīvu valsts pārvaldi.

LU uzdevums CITADEL projekta ietvaros saistīts ar sociālo pētījumu īstenošanu, lai noskaidrotu iemeslus, kādēļ valsts pilsoņi neizmanto vai pārāk maz izmanto valsts pārvaldes iestāžu piedāvātos pakalpojumus (sakarā ar pieejamību, zināšanu trūkumu, nepārliecinātību, intereses trūkumu u.tml.), kā arī izstrādāt rekomendācijas, lai padarītu publiskos pakalpojumus pievilcīgākus un veicinātu lietotāju interesi šo pakalpojumu izmantošanai. Pētnieciskais darbs tiks īstenots sadarbībā ar otru Latvijas projekta partneri – VARAM, un tas paredz informācijas iegūšanai izmantot arī VARAM Latvijā izveidotos klientu apkalpošanas centrus. Pētījumos iegūtā informācija tiks izmantota, lai pilnveidotu piedāvājumu, kas būtu lietotājiem draudzīgāks un izdevīgāks. Projekta rezultāti tiks ieviesti un testēti Latvijā, Itālijā, Nīderlandē un Beļģijā.

Projekta ietvaros plānots izdot publikācijas, piedalīties starptautiskās zinātniskās konferencēs, veikt pieredzes apmaiņu ar projekta partneriem. Plānots, ka trešā projekta partneru Ģenerālās asamblejas tikšanās, studiju vizīte un projekta seminārs notiks šā gada maija beigās Rīgā.

Papildus informācijai, lūdzam, sazināties ar LU ESASAC pārstāvi Zani Zeiboti (e-pasts: zane.zeibote@gmail.com; tel.: 29417214).

Dalīties